Linkovi

B. Tadić - Cjelovita BiH je interes države Srbije


Predsjednik Srbije Boris Tadić potvrdio je danas u Sarajevu politički stav zvaničnog Beograda da je "cjelovitost BiH i poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH interes države Srbije".

"Srbija ne želi da na bilo koji način dovede u pitanje granicu između BiH i Srbije, jer Srbija ne želi bilo kakvu političku ni ekonomsku destrukciju BiH i vitalno je zainteresovana za najbolje moguće odnose sva tri naroda koji žive u BiH" - rekao je Tadić novinarima nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH.

On je istakao da je Srbija veoma zainteresovana za dobre i sadržajne odnose za svim zemljama u regionu.

"A da bi ti odnosi bili na uzlaznoj liniji na putu ka EU, potrebno je da međusobno razvijamo solidarnost u svakom slučaju gdje u regionu postoji bilo kakvo krizno žarište, poput ovog kojeg danas imamo na Kosovu" - poručio je Tadić.

Predsjednik Srbije očekuje da će susjedne i zemlje u regionu pokazati razumijevanje za problem koji Srbija ima na Kosmetu i naglasio da veoma poštuje stav koji dolazi iz BiH, a prema kojem Beograd i Priština treba da putem demokratskog dijaloga i dogovora dođu do rješenja za konačni status Kosova.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto nije osudio ideje o referendumu za otcjepljenju Republike Srpske, Tadić je rekao da tu "nema šta da se osudi, jer je otcjepljenje nemoguće".

XS
SM
MD
LG