Linkovi

Guantanamo - Bush prekoračio predsjednička ovlaštenja...


Američki vrhovni sud je presudio protiv Bushove administracije u slučaju vojnih sudova za zatvorenike u Guantanamu. U današnoj odluci sa 5:3, Sud je saopćio da je predsjednik Bush prekoračio svoje ovlasti uspostavom specijalnih sudova za ratne zločine za osumjičene za terorizam.

Sudovi su jedan od kontroverznijih aspekata politike koju adminsitracija vodi u ratu protiv terorizma.

Slučaj se fokusira na Salima Ahmeda Hamdana, koji je radio kao tjelohranjtelj i vozač Osame bin Ladena.

Branitelj gospodina Hamdana, zakonski imenovani advokat, inače oficir američke vojske, Neal Katyal je pozdravio odluku Vrhovnog suda, nazivajući to vraćanjem američkih fundamentalnih vrijednosti.

Predsjednik Bush je rekao da još nije pažljivo razmotrio odluku, ali da mu se čini da postoji način da se radeći sa Kongresom vojni sudovi učine održivim.

Ovo je druga važna odluka protiv Bushove administracije u vezi Guantanama. Dvije godine ranije, sud je odbacio tvrdnje predsjednika da ima pravo narediti da se zatočenici drže na neodredjeno vrijeme bez prava na advokata i sudski proces.

Medjunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i mnogi saveznici Sjedinjenih Država su kritizirali Bushovu administraciju zbog politike prema 400 osumnjičenika za terorizam koji se drže u vojnom zatvoru u Guantanamu na Kubi.

Iz Bijele kuće su tvrdili da kao vrhovni vojni zapovjednik u vrijeme rata, predsjednik ima ovlasti uspostavljanja sudova. Advokati administracije kažu da se Hamdan i drugi zatočenici u Guantanamu smatraju, kako su to oni nazvali, neprijateljskim borcima i da im treba suditi kao ratnim zločincima. Iz administracije predsjednika Busha kažu da zatočenici u Guantanamu nisu zaštićeni Ženevskom konvencijom, iako navode da je prema njima postupano u skladu sa pravima te konvencije.

Predsjednik Bush kaže da želi zatvoriti Guantanamo, ali da su neki od zatočenika opasni teroristi.

Predsjednik Vrhovnog suda, John Roberts nije učestvovao u današnju donošenje odluke, jer je ranije na nižoj sudskoj instanci bio uključen u Hamdanov slučaj.

XS
SM
MD
LG