Linkovi

Uhapšen učesnik napada na šiitsku džamiju u Samari


Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost,Mufak al-Rubaji, je saopćio da su vlasti uhapsile pripadnika Al Qaide, koji se dovodi u vezu sa bombaškim napadom na Shiitsko svetilište u Samari, nakon čega je izbilo sektaško nasilje početkom godine.

Gospodin Al Rubaji je, na današnjoj konferenciji za novinare u Bagdadu, kazao da je Tunižanin, poznat pod imenom Abu Kudama, ranjen u sukobu sa iračkim i američkim trupama prije nekoloko dana u Bagdadu.

On navodi da je Abu Kudama priznao napad na džamiju sa zlatnom kupolom u Samari 22. februara. Međutim, organizator ovog napada
Haitam al-Badri, se još uvijek u bijegu.

U najnovijem nasilju, u eksploziji automobila bombe, ubijene su tri osobe u blizini sunitske džamije sjeveroistočno od Bagdada. Napadači su također zapalili nekoliko radnji na tržnici u provinciji Diyala. U eksploziji bombe pored puta je ubijen jedan Iračanin u blizni Bagdada.

U odvojenom razvoju događaja, irački premijer, Nouri al-Maliki, je kazao da ga je kontaktiralo nekoliko pobunjeničkih lidera da razgovaraju o amnestiji, koja je dio nacionalnog plana pomirenja. On je rekao da amnestije neće biti za militante koji su bili umiješeni ubistva pripadnika koalicionih snaga sa Sjedinjenim Državama na čelu.XS
SM
MD
LG