Linkovi

Condoleezza Rice potvrdila američku podršku Afganistanu


Američka državna tajnica je potvrdila američku podršku Afganistanu i kazala da neprijatelji te zemlje neće uspjeti u svojim namjerama. Govoreći nakon sastanka sa afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem u Kabulu, gospođa Rice je ukazala da je zajednički neprijatelj u svijetu promijenio taktiku, ali da međunarodna zajednica traži načina da pronađe nove pobjedničke strategije.

U ekskluzivnom intervjuu za servis Glasa Amerike na pašto jeziku, gospođa Rice je kazala da nasilje koje se nastavlja u Afganistanu nije toliko važno kao činjenica da je čitav svijet uključen u izgradnju zemlje. Afganistanske snage sigurnosti su obučene da se bore protiv pobunjenika na jugu Afganistana gdje je većina vojnika i raspoređena.

Ona je također izjavila da je pakistanski predsjednik Perwez Musharaf kazao da se terorisitčki elementi kriju u pakistanskom regionu Waziristan, i da ju je uvjerio da je Pakistan ozbiljno angažairan u borbi protiv njih.

Gospodja Rice je u utorak bila u Pakistanu gdje je vladu generala Musharafa pozvala na bolju suradnju u naporima Afganistana da se bori protriv terorista.

XS
SM
MD
LG