Linkovi

Plan nacionalnog pomirenja u Iraku


Predsjednik iračke vlade Nouri al-Maliki ponudio je plan za okončavanje pobune u Iraku. Tim planom predviđeno je davanje amnestije pobunjenicima koji se odreknu nasilja, te da Iračani preuzmu najveći dio obaveza vezanih za unutranju sigurnost.

Prema izvještajima irački medija, nekoliko pobunjeničkih grupa iračkih sunnita izrazilo je spremnost da se pridruže naporima na ostvarivanju pomirenja u Iraku.

Plan premijera Malikija podržali su i mnogi članovi iračkog parlamenta. Jedan od njih, Adnan al- Dulami, sunit, zatražio je od Iračana da podrže nastojanja gospodina Malikija jer bi to mogao biti prvi, veliki korak ka sigurnosti, stabilnosti i izgradnji novog Iraka.”

Taj plan je u potpunosti iračka inicijativa, ocijenio je ambasador Sjedinjenih država u Iraku Zalmay Khalilzad i istakao da i Sjedinjene države traže od pobunjenika da polože oružje i pridruže se demokratskim procesima koji bi trebali dovesti do mirnog i stabilnog Iraka.

Irački premijer Maliki je svjestan činjenice da pomirenje na državnom nivou ne znači da će se svi Iračani složiti, i da se moraju složiti, o načinima najboljeg rješavanja mnoštva problema sa kojim se ta zemlja suočava. Te razlike u mišljenjima mnogo je svrsihodnije rješavati dijalogom a ne nasiljem, takođe je naglasio gosdpodin Khalizad.

XS
SM
MD
LG