Linkovi

Pušenje iz druge ruke štetno kao i samo pušenje


Boravak u blizini pušača je opasan – poruka je američkog ministra zdravlja koji je prvi put u posljednjih 20 godina o tome izdao izvještaj.

Dr. Richard Carmona, Ministar zdravlja SAD:
Udisanje dima dok ste u blizini pušača u bilo kojoj količini i u bilo kojem vremenskom periodu je pogubno za vaše zdravlje, kaže doktor Richard Carmona.

Prema novim nalazima:
Kod odraslih, izloženost dimu pušača povećava rizik raka pluća za oko 30 posto.
Kod djece, se povećava rizik od takozvanog sindroma iznenadne smrti i teških napada astme.

Chris Sherwin, Savez za spriječavanje pušenja u Koloradu:
To je, zaista, posljednji ekser u kovčeg bilo koga ko još uvijek sunja da je pušenje iz druge ruke štetno.

Chris Sherwin je iz Kolorada i bori se da zakonodavci u toj državi zabrane pušenje na radnom mjestu, u restoranima i barovima.

Američki ministar zdravlja u svom izvještaju tvrdi da odvojeni dijelovi za pušače, ventilacijski sistem...ne pomažu, i da je zabrana pušenja jedini način zaštite od pušenja iz druge ruke.

Do sada su samo 14 država i Washington D.C. donjeli strikne zakone o pušenju, mada ima na hiljade lokalnih uredbi koje oko 50 posto stanovništva ostavljaju bez takve zaštite.

Čak se i neki vlasnici restorana, kao Gary Richmond u Ohio-ju bore za zabranu pušenja.

Gary Richmond, vlasnik restorana:
Tvornice duhana se protive zabrani pušenja, a imaju dosta para da to rade.

Novi izvještaj bi mogao podstaći nova ograničenja, makar ona koja će štititi djecu.

U saveznoj državi Utah, zakonodavci se nadaju da će sljediti vodeći primjer Arkansasa i zabraniti pušenje u automobilima sa malom djecom.

Scott McCoy, senator u Arkansasu:
Postoji odgovarajuće mjesto i vrijeme, ako ste kao odrasli odlučili da pušite, ali nije ni vrijeme ni mjesto, ako su prisutna djeca u vašim automobilima.

Većina djece su dimu cigareta izloženi kod kuće. Ministar zdravlja u svom izvještaju traži od roditelja da puše napolju, i navodi podatak da je 126 miliona amerikanaca izloženo pušenju iz druge ruke i da to uzrokuje smrt oko 50 hiljda ljudi godišnje.

XS
SM
MD
LG