Linkovi

Hamas i Fatah postigli sporazum oko indireknog priznavanja Izraela


Snažna eksplozija u Gaza City-ju je ubila jednu i ranila dvije osobe. Eksplozija je uništila jedan automobil, ali je nepoznato šta je bio uzrok eksplozije. Izraelske oružane snage, skoncentrisane oko Pojasa Gaze odbijaju odgovornost za ovaj napad.

Prethodno eksploziji, Palestinski zvaničnici su saopštili da su rivalske frakcije Hamas i Fatah postigle sporazum po pitanju plana kojim se indirektno priznaje Izrael. Ovim sporazumom su okončane sedmice pregovora između predsjednika palestinske vlasti iz Fataha, Mahmouda Abasa i premijera Ismaila Haniye iz Hamasa. Detalji sporazuma nisu jasni, i neke manje palestinske frakcije se mogu usprotiviti sporazumu. Zvanična objava postizanja sporazuma se očekuje u toku dana. Hamas je ranije odbijao da prizna Izrael.

Izvještava se da novi sporazum, kojeg su, inače, napisali Palestinci koji se nalaze u izraleskim zatvorima, poziva na stvaranje palestinske države na Zapadnoj obali i području Gaze. Do sporazuma dolazi u vrijeme dok se izraelske trupe nagomilavaju duž granice sa Pojasom Gaze, nakon otmice jednog izraelskog vojnika. Palestinska militantna organizacija koja je preuzela odgovornost za otmicu je također saopćila da je otela jednog jevrejskog naseljenika na Zapadnoj obali. Palestinski zvaničnici su osudili otmicu.

XS
SM
MD
LG