Linkovi

Hag traži hapšenje Branka Đerića


Pretresno vijeće i Međunarodnog suda danas je izdalo nalog za hapšenje Branka Đerića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske, entiteta Bosne i Hercegovine kojim dominiraju bosanski Srbi, i naložilo je bosanskim vlastima da ga pritvore i prebace u sjedište Međunarodnog suda u Hagu, kako bi se suočio sa navodima o nepoštivanju Suda.

Sudije na suđenju bivšem političkom rukovodiocu bosanskih Srba, Momčilu Krajišniku, ranije ovog mjeseca, 8. juna 2006, izdali su subpoenu kojom se Đeriću nalaže da se pojavi kao svjedok u tom predmetu u ponedjeljak, 26. juna 2006. Pošto se Đerić nije pojavio pred Pretresnim vijećem ili naveo valjan razlog zašto nije mogao da ispuni subpoenu, izdat je nalog za hapšenje.

U nalogu Pretresnog vijeća, predsjedavajući sudja, Alphons Orie, konstatovao je da je Đerić, prema policijskom izvještaju Republike Srpske koji je podnesen Međunarodnom sudu, bio obavješten o sadržaju subpoene kojom mu se nalaže da se pojavi kao svjedok. Pored toga, upozoren je da namerno ne pridržavanje subpoene može da rezultira krivičnim postupkom, izdavanjem naloga za hapšenje i, ako bude proglašen krivim, mogućom zatvorskom kaznom do sedam godina ili novčanom kaznom u iznosu do 100.000 eura, ili objema.

U skladu s Pravilnikom o postupku i dokazima Međunarodnog suda, sudije su ovlaštene da pozovu svjedoke kako bi im pomogli u presuđivanju o predmetu. Đerić je jedan od nekoliko svjedoka koje su sudije pozvale u predmetu Krajišnik. Optužba je završila s izvođenjem svojih dokaza 22. jula 2005, a izvođenje dokaza odbrane je počelo 10. oktobra 2005. godine, kaže se u saopćenju za javnost Haškog tribunala.

XS
SM
MD
LG