Linkovi

Povoljniji brojevi za politiku predsjednika Busha


Dok se u Sjedinjenim Državama zagrijava debata o povlačenju američkih vojnika iz Iraka, novo istraživanje TV mreže ABC i Washington Posta pokazuje da se 51 posto amerikanaca protivi odredjivanju roka za njihovo povlačanje, što je za 9 procenata manje nego lani.

U isto vrijeme, brojevi su nešto povoljniji za predsjednika Busha.

Novo istraživanje TV ABC i Washington Posta pokazuje da se Amerikanci malo bolje osjećaju u vezi Iraka, što, čini se, pomaže politici predsjednia Busha. 38 posto ispitanika odobravaju njegov posao, za razliku od 33 prošlog mjeseca. Mejutim, u isto vrijeme 47 posto Amrikanaca podržavaju utvrdjivanje roka povlačenja iz Iraka, za razliku od 39 posto u decembru prošle godine.

Govoreći u Bijeloj kući, predsjednik Bush je pobjedu u Iraku definirao kao uspostavljanje slobodne vlade koja je u stanju opstati, odbraniti se i biti saveznik u ratu protiv terorizma, naglašavajući da će zapovjednici u Iraku, general George Casey i drugi visoki zapovjednci, odlučiti o broju vojnika na terenu.

U smislu našeg prisustva, odluku će donijeti general Casey jednako kao i suverena vlada Iraka, zasnovanu na uvjetima na terenu, rekao je predsjednik Bush.

General Casey planira smanjiti broj američkih vojnika za sedam hiljada, sa 127 na 120 hiljada u septembru.

Medjutim, general kaže da ne voli ideju o odredjivanju konkretnog datuma povlačenja.

General George Casey, zapovjednik američkih snaga u Iraku:
To bi ograničilo moje mogućnosti, mislim da bi neprijatelju dalo tačne rokove, i mislim da bi poslalo strašno loš signal novoj vladi nacionalnog jedinstva u Iraku, koja nastoji stati na noge.

Premijer Iraka, Nouri al-Maliki je u medjuvremenu zatražio od iračkog Parlamenta da utvrdi rokove u kojima će iračka vojska i policija preuzeti sigurnost u zemlji. On je taj poziv uputio u nedjelju kao dio plana nacionalnog pomirenja, koji uključuje amnestiju za pobunjenike koji pomognu obnovu Iraka, i koji nisu učestvovali u kriminalnim i terorističkim aktivnostima. Premijer Iraka nije spomenuo rok povlačenja američkih snaga.

XS
SM
MD
LG