Linkovi

Bush - Smanjenje broja američkih vojnika u Iraku zavisiće od situacije na terenu


New York Times je izvijestio da je general Casey u povjerljivom izvještaju Pentagonu, prošle sedmice, procijenio smanjenje broja američkih brigada u Iraku. Bijela kuća je danas potvrdila da se razmatra taj plan, ali – rečeno je – kao jedna od nekoliko opcija.

Predsjednik Bush je jutros na press konferenciji u Bijeloj kući, potvrdio da se prošle sedmice susreo s generalom Georgeom Caseyem, najvišim američkim vojnim zapovjednikom u Iraku. Dan ranije, list New York Times je izvijestio da je general Casey – u povjerljivom izvještaju Pentagonu, prošle sedmice – procijenio smanjenje broja američkih brigada u Iraku sa 14 na 5 ili 6 do kraja 2007. godine. Bijela kuća je danas potvrdila da se razmatra taj plan, ali – rečeno je – kao jedna od nekoliko opcija.

Na istoj press konfereniji, predsjednik Bush je ocijenio nedavno pisanje nekoliko američkih listova o tajnom vladinom planu pretraživanja bankovnih zapisa kao – 'sramotno'. On je rekao da objelodanjivanje tog plana šteti zemlji i otežava pobjedu u ratu protiv terora. Demokrati u Kongresu i organizacije za zaštitu građanskih prava kažu da program prikupljanja podataka iz konzorcija SWIFT predstavlja zlouporabu predsjednikovih ustavnih ovlasti, kao i kršenje privatnosti.


XS
SM
MD
LG