Linkovi

Poplave u Washingtonu


Jaka kiša na sjeveroistoku Sjedinjenih Država prouzrokovala je poplave i teškoće u prometu. U nekim dijelovima Marylanda, Pennsylvanije i Delawera poplavne vode su dostigle izmedju jednog i dva metra. Željeznički saobraćaj izmedju Washingtona i Philadelphije je prekinut, a u glavnom gradu Sjedinjenih Država poplavljene ulice i neki od tunela metroa su uzrokovali velike teškoće u prometu.

Avenija Constitution, izgledala je više kao rijeka, nego kao glavna ulica koja prolazi uz Bijelu kuću u Washingtonu. Zastali automobili i putnici u nevolji.

U susjednom pokrajini Montgomery, u Marylandu ekipe hitne pomoći su čamcima spasili više od 40 ljudi iz jednog društvenog doma.

Poplavljene ulice u Washington i okolini, nisu spriječila mnoge od vozača da okušaju sreću pokušavajući stići do kuće. Ova žena u Marylandu je, takodjer, pokušala i nije uspjela.

Moj automobil je zaglavio uz ogradu. Voda je došla sve do prozora, bila sam preplašena. Hvala Bogu došli su i spasili me, kaže ona.

Bilo je to jedno od stotinjak sličnih spašavanja tokom prošle noći kada je jaka kiša zahvatila region oko Washingtona. Poplavljene ceste, pukotine na putu, brojna vozila i kamioni zastali u nabujaloj vodi.

Voda je ulazila u domove u predgradjima Pittsburga i na području Marylanda, uzrokujući evakuacije.

Na jugu Delawarea, oko 120 pacijenata su evakuirani iz staračkog doma, zbog straha da obližnja brana neće izdržati.

Iz zraka se jasno vide štete u Delaware-u, kiša je odnjela ceste, čak i željezničku prugu. Dalekovodi su pokidani sjevern od Philadelphije.

Dio sjeveroistoka Sjedinjenih Država je u poplavama. Voda nema gdje da ode.

U Ohio-ju, guverner je proglasio vanredno stanje u dvije pokrajine, gdje je oluja pokidala drveće. Jedno je prepolovilo mobilnu kuću Betty Thomas.

Betty Thomas:
Drvo je prbilo pravo kroz kupatilo.

U širem području posade za hitne intervencije nastje obnoviti pokidane kablove i vratiti struju u hiljeda domova i kompanija, dok meteorolozi najavljuju danas nove padavine, čiji se postepeni prestanak očekuje u naredna dva dana.

XS
SM
MD
LG