Linkovi

OHR se zatvara do kraja juna 2007


Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za primjenu mira odlučili su danas da OHR bude zatvoren do 30. juna 2007. godine i da odmah započnu pripreme za njegovo zatvaranje.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schwarz-Schilling rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice PIK-a da će ova odluka još jednom biti razmotrena, najvjerovatnije u februaru 2007. godine, kako bi bila potvrđena, što će zavisiti od situacije u BiH i regionu.

Schwarz-Schilling je naglasio da zatvaranje OHR-a ne znači povlačenje međunarodne zajednice iz BiH koja će ostati zastupljena u povećanom angažmanu EU i prisustvu EUFOR-a, EUPM-a, NATO-a i drugih organizacija.

"Smatramo da priroda angažmana međunarodne zajednice u BiH treba da se mijenja s obzirom da je BiH krenula naprijed i sve više od primjene mira ide ka evropskim integracijama", rekao je Christian Schwarz-Schilling, koji će i nakon ukidanja OHR-a, ostati na funkciji specijalnog predstavnika EU.

U narednom periodu, treba razriješiti i niz pitanja koja se tiču egzistencije građana BiH, a to su zapošljavanje, usluge, socijalna zaštita i obrazovanje. Stoga je poruka PIC-a bh. političarima da sarađuju s međunarodnom zajednicom i da će im ona pomoći u tim aktivnostima,zaključio je Visoki Predstavnik.

XS
SM
MD
LG