Linkovi

U Iraku ubijeno pet američkih vojnika


Američki zvaničnici kažu da su u Iraku pobunjenici ubili pet američkih vojnika. Četiri marinca su ubijeni danas u dva odvojena napada u pokrajini Anbar, zapadno od Bagdada. Peti Amerikanac je jučer poginuo od bombe postavljene uz put južno od Bagdada.

U odvojenom dogadjanju, glavni advokat Saddama Husseina je rekao da su Saddam i nekoliko drugih sa njim optuženih odpočeli štrajk gladju protestirajući zbog nedovoljne sigurnosti za advokate odbrane. U srijedu je naoružani napadač oteo i zatim ubio, Khamisa al-Obaidia, jednog od ključnih članova Sadamovog tima odbrane. Američki State department je osudio ubistvo, rekavši, medjutim, da je ubijeni advokat odbio američku zaštitu.

Irački zvaničnici javljaju da je trideset, od 64 juče otetih radnika, pušteno na slobodu. Oni dalje navode da su medju puštenim taocima žene i Suniti. Dva taoca su ubijena u pokušaju bijega. O ostalim taocima nema informacija. Smatra se da su Šiiti.

U isto vrijeme Rusija je iračke pobunjenike pozvala da poštede živote četiri uposlenika ruske ambasade koji su, ranije ovog mjeseca, oteti u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG