Linkovi

Karzai poziva na bolji strateški pristup borbi protiv terorizma


Predsjednik Afganistana, Hamid Karzai je mdjunarodnu zajednicu pozvao na iznalaženje boljeg strateškog pristupa brobi protiv terorizma u njegovoj zemlji. On je rekao da se sadašnji pristup ne fokusira na korjene terorizma, i da vjeruje da se medjunarodna zjednica mora angažirati na razoružavanju terorista zaustavljanjem priliva novca, opreme, treninga i motivacije.

U isto vrijeme je afganistanski predsjednik javno kritikovao video snimak postavljen jučer na islamističkoj web stranici, na kojem drugi čovjek al- Qaide, Ayman al-Zawahiri traži od naroda u Afganistanu da ustane protiv Amerikanaca i koalicijskih snaga. Gospodin Karzai je al-Zawahiria nazvao neprijateljem afganistanskog naroda, optužujući ga da je više od decenije izvor bijede u Afganistanu.

Na snimku, Zawahiri tvrdi da je poruku snimio nakon što je 29 maja došlo do nasilnih demonstracija koje su usljedile neposredno poslije prometne nesreće u Kabulu u koju je bilo umješano i vozilo američke vojske. On na traci govori o, kako kaže, američkom zločinu protiv afganistanskog naroda i traži od studenata univerziteta u Kabulu da stanu u odbranu svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG