Linkovi

PIC u Sarajevu dogovara promjenu ovlasti OHR-a


U Sarajevu je večeras počelo dvodnevno zasijedanje Vijeća za provedbu mira, na kojem će biti govora o do sada postignutim reformama na putu približavanja BiH euroatlantskim integracijama. Centralna tema razgovora,odnosit će se na početak transformacije OHR ,u smislu preuzimanja veće odgovornosti domaćih političara za budućnost BiH.

Kao što je poznato, početkom naredne godine, Kancelarija visokog predstavnika bit će transformirana u Kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije. Navedena tranfomacija OHR-a, po riječima Irene Guzelove, glasnogovornice OHR-a, nije formalne prirode i odražava nastojanja Švarc Šilinga da tokom svog manadata intezivno radi na reformama, kako bi do kraja ove godine BiH okončala pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

S druge strane, Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić smatra da nisu ispunjeni ustavno-pravni i politički uslovi da bosanskohercegovačke institucije preuzmu odgovornost za stanje u zemlji.

Povlačanje visokog predstavnika i ukidanje bonskih ovlaštenja sada može dovesti do blokade rada institucija BiH, a time i zastoja u provođenju reformi i ispunjavanju evropskih uslova - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH u obraćanju Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira u BiH. Zbog oga Tihić predlaže da se sačekaju rezultati izbora i formiranje vlada, usvajanje amandmana na Ustav BiH koji će stvoriti i pravne pretpostavke za prestanak mandata i ukidanje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika te potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

XS
SM
MD
LG