Linkovi

Sada je vrijeme za Bosnu i Hercegovinu,...


"Sada je vrijeme za Bosnu i Hercegovinu" naziv je promocije ulagačkih kapaciteta zemlje održane sinoć u prostorijama bh ambasade u Washingtonu. Promociju je, u okviru svojih mjesečnih promocija mogućnosti ulaganja u različite zemlje, organizirala Euroazijska Poslovna Koalicija, ne-profitna organizacija koja promovira investiranja, trgovinu i suradnju između istoka i zapada. Ulagačke kapacitete BiH su uz obilje promotivnog materijala predstavile predstavnice Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH.

Prisutni, potencijalni ulagači, s velikim interesovanjem i zanimanjem su pratili informacije o BiH koje su predstavljene i postavljali su pitanja kolika je inflacija, kakvo je stanje na burzama, kolike su mogućnosti za pojedince ulagače.

Promociju je organizirala Euroazijska poslovna koalicija, koja svakog mjeseca u ambasadama raznih zemalja, ulagačima, poslovnim ljudima, tehnološkim kompanijama, ekonomistima, bankarima, vladinim predtavnicima i ne-vladinim organizacijama, predstavlja ulagačke kapacitete tih zemalja.

Potpredsjednika Euroazijske poslovne koalicije Roberta Scherretta, je za Glas Amerike odgovorio zašto su se odlučili da u ovom trenutku predstave BiH potencijalnim američkim ulagačima.

SCHERRETT: BiH je privukla pažnju mnogih poslovnih ljudi i ulagača ovdje u Sjedinjenim državama koji su nam rekli da je to jedna od onih zemalja za koje su čuli da je interesantna i koja nudi mogućnosti, ali o kojoj veoma malo znaju. Stoga smo u našoj koaliciji odlučili da svima nama bolje predstavimo tu zemlju i saznamo koje su to mogućnosti koje ona nudi.

Od svih zemalja koje smo do sada predstavili, BiH nam se čini najinteresantijom. Američki ulagači znaju da je to bio region s dosta nevolja, što, na neki način, nagovještava određene mogućnosti. To je region koji bi ponovo mogao biti jak, jer se može pohvaliti izvanrednom istorijom, i trgovinom s ostalim zemljama regiona. Ti ulagači vjeruju da tamo mogu započeti neku vrstu poslovanja i možda imati koristi od povećame trgovine i ekonomskog razvoja te zemlje, kao i zemalja koje je okružuju, kaže Robert Scherretta.

XS
SM
MD
LG