Linkovi

Američki predsjednik u Beču razgovarao sa evropskim liderima


Predsjednik Buš je stigao u Budimpeštu u okviru svoje posjete Evropi. On će sudjelovati u ceremoniji proslave 50 godišnjice Madjarske revolucije, koju su tada ugušile Sovjetske snage. Ovome je prethodila posjeta Beču gdje je predsjednik Bush sa liderima Evreopske Unije razgovarao o brojnim pitanjima zajedničkih euro-američkih interesa. Teme razgovora su bile krizne situacije u svijetu i kao i načini unapredjenja odnosa Evrope i Amerike.

O ključnim temama razmotrenim na samitu bilo je govora i na konferenciji zanovinare koja je uslijedila.

Otvarajući press konferenciju koja je počela sa nešto zakašnjenja, domaćin, austrijski kancelar Wolfgang Schussel je današnji samit između Evropske Unije i Sjedinjenih Država nazvao veoma produktivnim. Austrijski lider, čija zemlja trenutno predsjedava EU, je rekao da su se razgovori fokusirali na pitanje Iraka, iranskih nuklearnih ambicija, Balkana, energije i širokog spektra ekonomskih pitanja.

Za predsjednika Busha, Iran i Sjeverna Koreja, odnosno kako obuzdati njihove nuklearne ambicije bile su prve stvari o kojima je govorio:

BUSH:
Veoma je važno da iransko rukovodstvo pogleda u svijet u cjelini i kaže sebi: Evropa i Sjedinjene Države i Rusija i Kina su ujedinjenje u zajedničkoj namjeri da se osigura da Iran ne proizvodi nuklearno oružje. On je,zatim rekao da se te sile sada moraju predstaviti kao ujedinjen diplomatski front kako bi se Iran ubijedio da odustane od svojih nuklearnih ambicija. On je rekao da su Sjedinjene Države voljne pridružiti se međunarodnim razgovorima o tom pitanju ukoliko Iran prvo suspendira obogaćivanje urana.

Govoreći o Sjevernoj Koreji i njihovim nuklearnim ambicijama, Predsjednik Bush je izjavio da očekuje da se ta zemlja pridržava međunarodnih sporazuma koje je prihvatila, uključujući i onaj o zabrani testiranja raketa velikog dometa. Američki je predsjednik dodao da se Sjeverna Koreja suočava s dodatnom izolacijom u svijetu ukoliko odluči testirati neku takvu raketu. On je rekao da Sjedinjene Države surađuju sa svojim saveznicima u Aziji kako bi se Sjeverna Koreja ubijedila da to nije način vođenja državnih poslova.

Govoreći o odnosima Evrope i Amerike, gospodin Bush je spomenuo protekla razilaženja po pitanjima kao što je Irak, ali je izrazio uvjerenje da će nova vlada u toj zemlji doživjeti uspjeh.

On je potvrdio i američku odlučnost da se zatvori zatvor u Guantanamu na Kubi, ali je rekao da takav napor ne smije voditi do slobode onih osoba koje još uvijek mogu nanijeti zlo.

Predsjednik Bush je takodje liderima EU odao priznanje zbog njihove suradnje u izgradnji demokracije u područjima kao što je Balkan.

XS
SM
MD
LG