Linkovi

Ekshumacija u Banja Luci


Po nalogu Okružnog tužilaštva u Banjaluci danas je na banjalučkom Novom groblju počela ekshumacija 23 osobe koje su kao nepoznata lica pokopana na ovom lokalitetu tokom protelog rata. Ovoj ekshumaciji prisustvuju i predstavnici Komisija za nestala lica iz Srbije i Hrvatske te međunarodne zajednice.

Zbog osnova sumnje da je prema nekoj od 23 nepoznate osobe sahranjene tokom proteklog rata na banjalučkom novom groblju izvršeno krivično djelo, danas je počela ekshumacija ovih osoba koja će trajati tri dana.

Potvrdio je ovo tužilac okružnog tužilaštva u Banjaluci,Branko Mitrović.

«Cilj ekshumacije je da se putem identifikacije,znači, analizom uzoraka DNK utvrdi, između ostalog, identitet leševa, uzrok smrti kao i druge okolnosti, naravno, sumnjive i neke druge činjenice koje bi imale neki drugi, poseban, medicinsko-pravni značaj.»

Ovoj ekshumaciji prisustvuju i predstavnici Komisija za traženje nestalih iz Srbije i Hrvatske u cilju pronalaska i identifikacije osoba koje su nestale tokom četiri ratne godine.

Predsjednik povjerenstva za zatočene i nestale Republike Hrvatske Ivan Grujić, tim povodom, ističe: Republika Hrvatska ima evidentirano 68 osoba koje su nestale na području Bosne i Hercegovine i stoga je naš interes i naše prisustvo ovdje, dakako, i opravdano.»

Nestale osobe potražuju i Srbija i Crna Gora, naglašava predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Gvozden Gagić.

«Srbija, što se tiče Bosne i Hercegovine potražuje 105 lica. Sve su državljani Srbije i Crne Gore i uglavnom se radi o pripadnicima JNA, znači tuzlanska kolona, i par tih krupnijih događaja.»

Predstavnici komisija za nestale i zarobljene osobe Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske su najavili da će se saradnja u ovoj oblasti nastaviti u cilju pronalaska svih lica nestalih na ovim prostorima u proteklom ratu.

XS
SM
MD
LG