Linkovi

Na Balkanu još nije zaključeno posljednje poglavlje


Nova politička zbilja na Balkanu može imati dvostruki impakt na buduću stabilnost regiona i Evrope- dati poticaj tek nastalim nezavisnim državama ali i ponuditi motiv za nastavak političkog usitnjavanja prostora, uvjerenja su analitičari Evropskog centra za političke studije.

Na Balkanu još nije zaključeno posljednje poglavlje, utisak je briselskih analitičara, koji pokušavajući da analiziraju politička zbivanja i u njima prepoznaju razuman slijed, ne mogu a da ne ostave prostor za dva moguća, duboko različita rješenja.

Kao u proročanstvu grčke proročice, stvari bi mogle ići dobro ili ne- tako se i činjenica da je Crna Gora postala nezavisna država tumači dvojako, u svjetlu mogućih reakcija i njihovih posljedica po stabilnost i budućnost Evrope i regiona.

Analitičar Evropskog centra za političke studije, Lucia Montanaro:
"Nezavisnost Crne Gore se sa jedne strane vidi kao značajan uspjeh, jer se do nje došlo demokratski i mirno i uporedjuje se sa uspjehom Slovačke. Sa druge strane, očekivan je rizik da će to podstaći druge grupe da snažnije insistiraju na nezavisnosti- tako je tu problem Srba na sjeveru Kosova, problem Srba u Republici Srpskoj, koji, ako budu snažnije insistirali na
nezavisnosti od BiH, imaćete, očigledno, i Hrvate koji će postati glasniji u želji da se odvoje".

Kakva je pozicija Evropske unije u tome? Ima li Brisel u rukama mehanizam koji će podržati razumne i održive, a zaustaviti procese koji bi mogli voditi samo nestabilnosti?

"Evropska unija se našla u situaciji da mora da postigne vrlo osjetljivu ravnotežu izmedju prava manjina i umnožavanja veoma malih država, koje nemaju uvijek ekonomsku mogućnost da samostalno opstaju. Mislim da Evropska unija ne bi imala razumjevanja prema eventualnom cijepanju BiH u budućnosti".

Prepoznati stav Brisela je da, kada je riječ o BiH, svim političkim sredstvima treba nastaviti na temeljima Daytona- sa druge strane, uvjrenje je analitičara Evropskog centra za političke studije, ukoliko bi se nastavilo sa cijepanjima, taj bi proces mogao ići bez kraja i političkog opravdanja:

"Taj se proces cijepanja na Balkanu može nastaviti unedogled- isti rizik postoji u Vojvodini, Sandžaku i tako možemo nastaviti beskrajno. To, sasvim jasno, niti je izvodivo niti je poželjno".

XS
SM
MD
LG