Linkovi

Umjetnost i politika


Izložba koja je organizirana u umjetničkoj galeriju Univerziteta American, ovdje u Washingtonu, predstavlja mješavinu umjetnosti i politike. Kako izvjšetava novinarka Glasa Amerike Zulima Palacio, na izložbi možete vidjeti kroz umjetnost izražene prosvjede protiv rata i nasilja, rasizma i uništavanja prirodne okoline.

Izložba koja nazivom Vizuelna politika: Art of engagement (Umjetnost ratovanja) aludira na Rules of engagement, pravila ratovanja američke vojske, je spoj politike i umjetnosti. Radi se o izloženih skoro 50 radova oko 40 umjetnika, većinom iz Californije. Izložba je podijeljena u odjeljke koji oslikavaju rat i nasilje, diskriminaciju, modernu politiku i očuvanje životne okoline. Jack Rasmussen, director i kustos muzeja Univerziteta American govori o nekim dijelovima izložbe.

Sliku pod nazivom "Kada je raj stigao " je naslikao meksički umjetnik Enrique Chayoga prije 18 godina.

“Na slici se vidi jedan meksički dječak kojeg Mickey Mouse prijeti progutati.”

Gospodin Rasmussen kaže da je politička umjetnost po definiciji umjetnost opozicije u odnosu na status quo. Ona nastoji izavati promjenu putem odgovora javnosti i direktne konfrontacije. On govori o ovoj antiratnoj slici koja ilustrira protivljenje ratu u Vijetnamu , sa univerziteta Kent, u Sjedinjenim Državama.

“Slika je nastala kao reakcija na pucnjavu koja se 1970 desila na Univerzitetu Kent.”

Međutim, izgleda da je najfascinantniji dio izložbe onaj koji se tiče američkih logora za Japance oformljene u Drugom svjetskom ratu.

“Umjetnik je iskoristio fotografije načinjene u logoru i smjestio ih u virtualni logor ograđen bodljikavom žicom, iz kojeg ne možete pobjeći.”

Autori ove virtualnog putovanja su dvojica umjetnika od kojih je jedan Amerikanac japanskog porijekla, a drugi iranskog porijekla. Oni su se u ovom slučaju poslužili tehnologijom video igara. Nadalje, izložba se bavi temom američko-iranskih odnosa osamdesetih godina, tokom krize sa američkim taocima.

“Kada izbliza pogledate ove slike Amerikanaca iranskog porijekla, kao što je ovdje ovaj kauboj, odjednom ulazite u jednu drugu realnost. Ovo je nevjerovatna stvar, gledate u fotografiju žene koja se udaje i koja je odjevena u vjenčanicu i odmah iza nje vidite ženu kako drži mašinku.

Možete ponovo pobjeći u prošlost, ovaj put uz pomoć iranskih minijatura.

“Međutim, to bjekstvo je kratkog daha, jer kada se vratite u stvarnost, može se desiti da se bombarduje Iran.”

Izložba isto tako kritizira uništenje prirodne okoline. Postoje neprijatne istine, kako se to kaže u filmu Al Gora, po pitanju rudarstva, eksploatacije nafte, trgovine slonovačom u Africi i iskorjenjivanja šuma. Direktor Rasmussen završava riječima da se takva jedna izložba može vidjeti samo na Univerzitetu, zbog ovdašnje tradicije akademske slobode govora.

XS
SM
MD
LG