Linkovi

Iranci u Los Angelesu žele da se njihov glas daleko čuje


Los Angles je grad u kojem su hiljade Iranaca našli svoj novi dom. Zbog njihovog velikog prisustva poneko i ponekad za Los Angeles zna reći Tehrangeles.I mada se mnogi od tih izbjeglih Iranaca ne mogu nikad više vratiti u Iran, oni se ne ustežu glasno i jasno izreći svoje mišljenje o iranskom danas i sutra i žele biti sigurni da će to što kažu mnogi čuti.

Upravo o tome govori i izještaj koji je za tv-program Glasa Amerike pripremila Shally Zomorodi.

Proći ulicama uz bulevar Westwood u Los Angelesu je gotovo isto kao i proći ulicama u srcu Teherana - brojne oznake, panoi, reklamni natpisi na farsi jeziku, te Iračanke i Iračani u obavljanju svakodnevnih obaveza. Većina njih izbjegla je iz Irana prije više od 20 godina, tokom islamske revolucije u toj zemlji, težeći boljem životu.

U iranskoj četvrti Los Angelesa locirana je i, izvan Irana, najveća iranska knjižara. Njen će vlasnik bez ustezanja reći da ga ne raduje mogućnost da se iranski fundametalistički režim domogne nuklernog naoružanja.

Bijan Khalili, vlasnik knjižare:
Biti nuklerna sila, za mene kao Iranca nije problem. Međutim, nuklerna moć u rukama Islamske republike Iran je ono što onespokojava. Onespokojava i nas Irance izvan Irana, i Irance u Iranu.

Uz gospodina Khalilija, u knjižari je u svako doba dana moguće naći i druge Irance koji se ne ustežu izreći što misle i koji čine sve što mogu da ovdje u Sjedinjenim državama urade i podrže promjenu režima u Iranu.

Farayar Nikhbaht, Iranac-izbjeglica u Los Angelesu:
Svi ljudi na svijetu žele da njihova zemlja ima sve najbolje, pa i nuklernu tehnologiju. I ja to želim za Iran. Problem je, međutim, tamošnji režim. Šta će on uraditi sa takvom tehnologijom? Režim koji dozvoljava kamenovanje Iranaca do smrti, koji daje konopac da mnogi Iranci njime budu vješani? Šta će takav režim uraditi sa nuklernom tehnologijom?

Jedan bišvi iranski vojnik, učesnik rata sa Irakom, izbjegao je iz Irana zbog tortura kojima je bio izložen zbog nevjerovanja u islam na način iranski vjerskih vođa. On je uvjeren da iranski režim, okrutan prema Irancima, spreman i na okrutnos prema drugima.

Babak Heravi, Iranac-izbjeglica u Los Angelesu:Neki kažu da Iran razvija nuklerno oružje pet godina, neki dvije.... ja kažem da to radi 10 godina..... Pokušajte zamisliti koja opasnost prijeti u narednih 10 godina. Nuklearna moć u rukama tvrdokornih mula je najgora stvar koja se može desiti ljudskom rodu.

XS
SM
MD
LG