Linkovi

Mladi nogometaši gosti State departmenta


Grupa mladih fudbalera iz zemalja širom svijeta, boravi ovih dana, na poziv State departmenta, u Washingtonu - u čast Svjetskog prvenstva. Moto Svjetskog prvenstva: vrijeme za stvaranje prijateljstva, oni su prihvatili iz sveg srca.

Mladi igrači iz cijelog svijeta, iz Afrike, Južne Amerike, Azije, Srednjeg Istoka sa jednom ljubavlju - za fudbalsku igru.

Mladi sportisti, starosti izmedju 13 i 18 godina provešće ovdje dvije sedmice u okviru Sportske Inicijative Svjetskog Kupa, partnerske akcije američke vlade i velikih fudbalskih organizacija iz Sjedinjenih Država.

Organizatori se nadaju da će, osim prijateljstva i toga kako igrom okupiti svjetsku zajednicu, mladi sportisti naučiti i još nešto - kako se uspjeh u sportu može prevestii u uspjeh izvan terena.

SASHO CIROVSKI, COACH OF MARYLAND UNIVERSITY FOOTBALL TEAM:
Najveće sportsko dostignuće nije da se nikada ne padne, nego da uvijek ponovo ustane nakon pada. To je ono čemu vas sport uči. Obore vas na zemlju i vi ustanete, i uvijek učite iz svojih grešaka, kaže Sasho Cirovski, trener fudbalskog tima Univerziteta Maryland.

On naglašava da je za pripremu za budući život podjednako važno gajiti i sportsku i akademsku stranu života.

Osim direktno fudbalskih tema koje su na dnevnom redu poput sportskog timskog rada, ovdje se razgovara i o drugim važnim stvarima, posebno za mlade: o medjusobnom razumijevanju različitih kultura i prevazilaženju konflikata. Ima, medjutim, vremena i za druženje i zabavu.

ANNA, UZBEKISTAN:
Stekla sam mnogo prijatelja, a za neke medju njima mogu reći da su mi već najbolji prijatelji

SHAMILA, AFGHANISTAN:
Naučila sam dosta ovdje, posebno neke fudbalske tehnike, ali sam upoznala i različite ljude, prijatelje iz raznih kultura, raznih zemalja.

JOSE, BOLIVIA:
Rekao bih da je najvažnije što sam sreo mnogo prijatelja i naučio mnogo od njih.

Za mnoge, ovo je prvi put da su putovali izvan svoje zemlje. Simon Norton iz grupe World Learning, koja i inače radi sa mladima na pokretanju mirovnih inicijativa, kaže da je uvjeren da vrijeme provedeno zajedno predstavlja korisno iskustvo za ove mlade sportiste. A kruna svega biće njihov zajednički put na Svjetski Kup da zajedno i uživo gledaju dio tog takmičenja.

XS
SM
MD
LG