Linkovi

Doktrina od jednog procenta


Utjecajni američki senator Charles Schumer je obnovio poziv za više federalnog novca za borbu protiv terorizma za grad New York, nakon novih izvještaja o terorističkoj zavjeri na sistem podzemne željeznice u tom gradu 2003. godine. Senator Schumer je kritizirao Ministarstvo unutrašnje sigurnosti zbog smanjenja fondova za borbu protiv terorizam za New York ove godine za 40% u odnosu na prošlu godinu. On je rekao da izvještaji o zavjeri 2003. godine pokazuju da je taj grd i dalje ključna meta za potencijalne terorističke napade.

Naime, u tek objavljenoj knjizi u Sjedinjenim Državama pod naslovom Doktrina od jednog procenta, autora Rona Suskinda, se tvrdi da su članovi Al Qaide planirali napad gasom na njojoršku podzemnu željeznicu. Međutim, taj plan je opozvao drugi čovjek Al Qaide, Ayman al Zawahiri u januaru 2003.

Prema istraživačkom izvještaju dobitnika Pulicerove nagrade za novinarstvo, Rona Suskinda, informant blizak vodećim liderima Al Qaide je američkim zvaničnicima kazao da je al Zawahiri otkazao plan u januaru 2003., usprkos vjerovatnoći da bi u ovom napadu poginuo isti broj osoba kao i 11. septembra 2001.

U jednom poglavlju knjige objavljenom jučer na web stranici magazina Time se kaže da je informant rekao da su operativci planirali upotrijebiti sistem kojeg je lako sakriti i uz pomoć kojeg bi se u vagone njujorške podzemne željeznice ispustio hidrogen cijanid.

Američki zvaničnici su već otkrili plan izgradnje tog sistema na kompjuteru jednog militanta iz Bahreina koji je uhapšen u februaru 2003. godine, i uspjeli su napraviti upotrebljiv model. Taj sistem kojeg je lako napraviti nazvan je mubtakar, što znači inovacija, ili inicijativa i predstavlja prekretnicu u oružanoj tehnologiji jednakoj razbijanju atoma, piše Suskind.

Glasnogovornik Bijele kuće, Tony Snow, je kazao da može dati samo općenit odgovor da su u ratu protiv terorizma brojne pobjede, ali da ne želim niti potvrditi niti oporeći ove navode.

Policija u New Yorku kaže da su im planovi tog napada bili poznati.

Američki senator iz države New York Charles Schumer kaže da se na navode ozbiljno gleda, ali ne vjerujemo da je taj plan još uvijek aktuelan.

U knjizi piše da je američkom predsjedniku Bushu pokazan model ovog oružja u martu 2003. godine, te da je upozorena američka vlada. Kada je došla informacija da je al Zawahri odgodio napad, predsjednik Bush se zabrinuo da se možda ne sprema nešto gore - piše Suskind. Informant koji je postao nezadovoljan sa vodjstvom al-Qaide, povezao je agente Al Qaide na arapskom poluotoku sa ovim napadom. Ovaj čovjek je kasnije ubijen u pucnjavi sa saudijskim vlastima.

XS
SM
MD
LG