Linkovi

G.W.Bush odlazi u posjetu Evropi


Pred odlazak u Evropu, predsjednik Bush je savez Sjedinjenih Država sa tim kontinentom opisao kao ključni stub da se ostvari pobjeda u globalnom ratu protiv terorizma. Predsjednik Bush odlazi u Beč gdje će se ove sedmice sastati sa Evropskim liderima, te se očekuje da će razgovori biti fokusirani na pitanja neširenja nuklearnog oružja i obnove Iraka.

Gospodin Bush Washington napušta sutra, dok je samit sa evropskim liderima zakazan za srijedu. Planirano je da se američki predsjednik sastane sa predsjednikom Vijeća Evrope Wolfgangom Schuesselom i evropskim komesarom Jose Manuel Barrosom.

Evropski lideri su kazali da planiraju razgovarati o zatvaranju zatvora Guantanamo na Kubi. Nedavna samoubistva u ovom zatvoru su obnovila pozive za njegovim zatvaranjem.

Očekuje se da će na hilajde prosvjednika izaći na ulice Beča kako bi izrazili protest protiv posjete američkog predsjednika i rata u Iraku.

Iz Bijele kuće saopćavaju da će predsjednik Bush sa evropskim liderima razgovarati o trgovinskim pitanjima i promoviranju mira i demokracije.

XS
SM
MD
LG