Linkovi

Iranski predsjednik izjavio da je paket međunarodnih podsticaja korak naprijed


Kineski predsjednik je pozvao na tješnje veze sa Iranom uprkos medjunarodnom pritisku na Teheran da zaustavi aktivnosti na razvoju svog nuklearnog programa.

Predsjednik Hu Jintao se danas susreo sa iranskim predsjednikom, Mahmoudom Ahmadinejadom, tokom sumita Šangajske organizacije za suradnju. Dvojica lidera su razgovarali o proširenju bilateralnih odnosa, a što se tiče nuklearnog programa Irana, kineski predsjednik je od Ahmadinejada zatražio da ozbiljno razmotri i aktivno odgovori na paket medjunarodnih povlastica ponudjenih od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke.

Iranski predsejdnik Mahmud Ahmadinejad je izjavio da je paket međunarodnih podsticaja ponuđen u zamjenu za suspenziju teheranskog nuklearnog programa korak naprijed u nastojanjima rješenja nuklearne krize. On je danas reporterima u kineskom gradu Šangaju rekao da je od iranske vlade zatražio da pažljivo razmotri ponudu. On je dodao da će dati odgovor na vrijeme u skladu s međunarodnim interesima svoje zemlje.

Lideri Evropske unije koji se sastaju u Briselu pozivaju Iran da brzo i pozitivno odgovori na paket podsticaja. U nacrtu deklaracije na samitu, lideri navode da bilo koje rješenje pitanja mora uključivati i rješenje zabrinutosti vezanih za iranski nuklearni program i potvrđivati pravo Irana na mirnodopsko korištenje nuklearne energije.

XS
SM
MD
LG