Linkovi

Počeli radovi na spomeniku žrtvama napada na Pentagon


Članovi porodica žrtava terorističkih napada od 11 septembra 2001., zajedno sa američkim zvaničnicima okupili su se u srijedu pred Pentagonom gdje je položen kamen temeljac za spomenik: 184 osobe pognule su ovdje kada se avion sručio direktno u zgradu.

Putnici i posada aviona na liniji AA 77, njih 59 i 125 vojnih i civilnih službenika u Pentagonu stradali su ovdje kada su teroristiti oteli avion i usmjerili ga direktno u zgradu Pentagona. Bio je to treći srušeni avion 11. septembra.

Američki zvaničnici i članovi porodica mnogih poginulih u tom napadu, okupili su se da obilježe zvaničan početak gradnje spomenika žrtvama.

Lisa Dolan je u tom danu izgubila svog supruga, mornaričkog kapetana Boba Dolana.

DOLAN:Ovo je gorak i istovremeno divan dan. Konačno počinjemo rad na spomeniku koji će nam pomoći da nikada ne zaboravimo 184 žrtve napada na Pentagon. I to nije samo za nas, porodice poginulih, nego za svijet.

Memorijalni park Pentagon imaće 184 čelične klupe od kojih će svaka predstavljati mali most preko odraznog jezerceta, a natkrivene desetinama javorova. Klupe će biti postavljene kao vremenska linija, predstavljajući sve, od najmladje do najstarije, sa imenima ugraviranim u metalu.

Ministar odbrane, Donald Rumsfeld:
Neće proći mnogo vrmena i na ovoj strani rijeke Potomak, nasuprot Arlingtonskom groblju heroja, stajaće novi spomenik, u sjećanje na 184 žrtve poginule nedaleko ovog mjesta. Imale su različite živote i različite snove, ali jednu zajedničku sudbinu.

Spomenik su osmislili arhitekti Keith Kaseman i Julie Beckman:
Nastojali smo da stvorimo mjesto koje je daleko i izvan svačijeg dnevnog režima, jer 11. septembar je bio dan koji niko nije mogao i zamisliti. Željeli smo da stvorimo mjesto koje će, iako tužno, biti i mjesto opservacije i kontemplacije.

Organizatori su objavili da su prikupili gotovo polovinu od potrebna 22 miliona dolara za konsrtukciju spomenika Očekuje se da će svi radovi biti završeni do septembra 2008.

XS
SM
MD
LG