Linkovi

Bill Gates se umjesto poslu posvećuje darivanju


Čovjek koji je stvorio najveću softversku kompaniju na svijetu, saopćio je da napušta svakodnevne obaveze u kompaniji kako bi se posvetio humanitarnom radu. Bil Gates, predsjednik Microsofta, najbogatiji čovjek na svijetu, saopćio da će u naredne dvije godine postepeno svoje svakodnevno nadgledanje poslova u Microsoftu prepustiti drugima, ali ostaje predsjednik kompanije i najveći dioničar.

Umjesto daljeg gomilanja bogatstva, Bill Gates je odlučio da ostatak života posveti darivanju. Na putu do dominantnog filantropa, on je prvo postao dominantna osoba u svijetu, baš kao i njegova software kompanija, Microsoft, koja dominira svijetom personalnih kompjutera.

Bill Gates:
Ovo nije penzionisanje, ovo je samo preraspodjela mojih prioriteta.

Govoreći u sjedištu Microsofta u Seattleu, Bill Gates je saopćio da će se, umjesto svakodnevnog dolaska u najveću svjetsku kompaniju software-a, posvetiti filantropiji.

Bill Gates:
Pametni ljudi, sa pravim resursima, koji su tome posvećeni mogu učiniti mnogo u smislu korištenja moderne tehnologije, ne samo za nekolicinu privilegiranih, nego za svakoga.

Gatesova odluka je nastavak njegovih, sada već godinama dugih, nastojanja da unaprijedi zdravstvene uvjete u zemljama Trećeg svijeta, boreći se protiv AIDS-a i malarije od Afrike do Indije.

Fondacija Billa i njegove supruga Melinde, dala je više para i u kraćem roku, nego je ikada iko dao do sada. Od kako je osnovana, prije 11 godina, Bill i Melinda su darovali više od 10 milijardi dolara. Za usporedbu da spomenem da je godišnji budžet Svjetske zdravstvene organizacije 1,6 milijardi dolara.

Fred Vogelstein, novinar magazina Wired:
On će biti angažiran. On ima novac da nešto čini, i snagu uma da osigura da to što želi bude uradjeno, kaže novinar Fred Vogelstein.

Melinda Gates:
Ako neke osnovne medicinske stvari koje ovdje imamo, vakcinaciju za ospice, hepatitis B, što smatramo normalnim za našu djecu, omogućimo u Africi, možemo promjeniti život djece, kaže Melinda Gates.

Fondacija Billa i Melinde Gates, daruje novac i za biblioteke, obrazovanje i kompjutere za siromašne. Izvršni direktor Microsofta, Steve Ballmer, dugogodišnji prijatelj Gatesovih, kaže da genijalni tvorac Microsofta, po njegovom mišljenju, sada želi da postane najveći filantrop svih vremena.

Bogatstvo Billa Gatesa se procjenjuje na 50 milijardi dolara, a Fondacija koju je sa suprugom Melindom osnovao, sada je najveća filantropska fondacija na svijetu sa od 29 milijardi dolara.

Da se to pametno utroši, kako je tvorac Microsofta naučio da radi, Billu Gatesu će, zaista trebati vremena.

XS
SM
MD
LG