Linkovi

Racije na ilegalne imigrante u Americi


U vrijeme vrućih rasprava o statusu ilegalnih imigranata, vlasti u Sjedinjenim Državama su se odlučile na hapšenje i vraćanje u zemlje porijekla na hiljade ilegalaca, medju kojima su u prvom valu takve policijske akcije, neki od ozloglašenih kriminalaca.

Dok se u američkom Kongresu usaglašavaju suprostavljena mišljenja o reformi imigracijske politike, agencije za sprovodjenje zakona su odlučile da nadju neke od ilegalnih imigranata.

Od kraja maja scene hapšenja ilegalnih imigranata mogle su se vidjeti širom Amerike. Akcije američkih agenata za imigraciju i carine, kao dio operacije nazvane – Vratiti pošiljaocu.

Julie Myers, pomoćnica ministra za unutarnju sigurnost:
Naša poruka članovima bandi i drugim kriminalcima je vrlo jednostavna – Ako ste u ovoj zemlji ilegalno, vratite se kući.

U ovoj akciji je uhapšeno više od dvije hiljade ilegalnih imigranata sa vrlo specifičnom prošlošću. Polovina njih imaju kriminalnu prošlost, to su ljudi koji su deportirani više puta, poznati članovi bandi, sexsualni prestupnici.

Kumer Kibble, agent ICE:
Seksualni napasnici koji su ilegalno ušli u zmelju, sada se uklanjaju.

Neka naselja se prekonoći isprazne. Danas su tu bili, sutra ih nema.

Druga racija je izvršena medju radnicima na mjestima koja bi trebala biti posebno sigurna: aerodromi, luke i nuklearne elektrane.

Thomas Tancredo, zastupnik u Kongresu:
Kada stranci jednom dodju ovdje, mogu dobiti razne poslove, bez obzira koliko sigurnosnih provjera taj posao zahtijeva, jer je falcifikovanje dokumenata tako rašireno.

Zvaničnici kažu da su ove racije tek načele problem, jer se procjenjuje da u Sjedinjenim Državama ilegalno živi oko 50 hiljada bjegunaca od zakona.

Mnogi od uhapšenih su već vraćeni. Njih 800 je deportovano u operaciji Return tu sender, vratiti pošiljaocu.

XS
SM
MD
LG