Linkovi

Sukob palestinskih frakcija u Gazi


Palestinski zvaničnici u Pojasu Gaze kažu da je naoružani pripadnik Hamasa poginuo u sukobu između članova te militantne grupe i palestinskih snaga sigurnosti.

Do sukoba je došlo danas u mjestu Khan Younis nakon što su članovi Hamasa iz zasjede napali lokalnog šefa službe sigurnosti, koji je teško ranjen. Na zapadnoj obali, na desetine radnika palestinske vlade su upali u zgradu parlamenta u Ramali, zahtijevajući dugo neisplaćene plate. Oni su na parlamentarce bacali flaše vode i papire.

Danas u Gaza City-ju, predsjednik Mahmud Abbas, lider nekada dominantne stranke Fatah, se sastao s premijerom Ismailom Haniyehom iz rivalskog Hamasa. Oni su se složili da će milicija Hamasa biti integrirana u palestinske policijske snage.

U medjuvremenu, palestinski ministar vanjskih poslova, Mahmoud Zahar, koji je sakupljao novac za palestinske vlasti, prešao je granicu iz Egipta u Pojas Gaze noseći tašnu sa 20 miliona dolara gotovoine.

Pelstinski civilni radnici nisu primili plaću od februara. Mnogi medjunarodni donatori su suspendirali financijsku pomoć palestinskim vlastima, nakon što je Hamas odbio da prizna Izrael i odrekne se nasilja.

Susret izmedju Haniyeh-e i Abbasa dolazi na početku sedmicu dana dugog dijaloga usmjerenog smirivanju nasilja izmedju rivalskih palestinskih frakcija.

Frakcijski lideri će, takodjer, tražiti sporazum o planu dvije države, što podrazumjeva priznavanje Izraela. Gospodin Abbas je takav plan prihvatio, ali ga Hamas odbacuje.

XS
SM
MD
LG