Linkovi

Amnesty poziva evropske zemlje da zaustave letove CIA


Grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesty International poziva evropske zemlje da zaustave konspiracije sa Sjedinjenim Državama u tajnom transferu osumnjičenih terorista u zemlje gdje bi mogli biti mučeni.

Ova grupa sa sjedištem u Londonu je danas izdala izvještaj u kojem se optužuje sedam zemalja za umiješanost u navodne otmice ljudi od strane američke Centralne obavještajne agencije.

U izvještaju se navodi da su Njemačka, Italija, Švedska, Britanija, BiH, Makedonija i Turska vjerovatno bile uključene u zostavljanja, i ignorirale napore da se ona istraže.

Ovi nalazi podržavaju zaključke istrage koje je prošle sedmice objavilo Vijeće Evrope.

Amnesty International je objavio dokumenat pred samit EU ove sedmice u Briselu. Ta grupa poziva Vijeće Evrope da ne zatvara oči pred zlom.

U svom izvještaju Amnesty International navodi slučaj dvojice Britanski gradjana, Bisher Al-Rawi i Jamil El-Banna, koji su uhapšeni nakon što su iz Britanije odletjeli u Gambiju 2002. godine.

Ova grupa za zaštitu ljudskih prava kaže da su nevedene akcije u suprotnosti sa obavezama koje su evropske zemlje preuzele u skladu sa medjunarodnim pravom.

XS
SM
MD
LG