Linkovi

Amerika i Irak moraju biti partneri u izgradnji budućnosti


Američki predsjednik, George Bush je danas izvjestio lidere Kongresa i novinare o svom iznenadnom putu u Irak. Predsjednik Bush se vratio iz Bagdada u Washington noćas iza ponoći sa porukom da je budućnost Iraka sada u rukama iračkih lidera i da će im Sjedinjene Države pomoći da uspiju.

Predsjednik Bush je danas ispred Bijele kuće govorio o onome što je čuo i vidio tokom kratkog boravka u Bagdadu. Prenoseći, prije svega, odlučnost nove iračke vlade da se uhvati u koštac sa teškoćama, od sigurnosnih problema do borbe protiv korupcije, unapredjenja ekonomije i obrazovanja. kao i njihovu odlučnost da se zajedno sa Amerikom bore protiv terorizma. Predsjednik je rekao da se širom Iraka nastavlja potraga za teroristima, dijelom zasnovana na informacijama prikupljenim na mjestu ubistva al-Zarqawia. Bush je ponovio da će Amerika učiniti sve što je potrebno da nova iračka vlada uspije. U tom smislu on je ponovo pozvao zemlje koje su obećale financijsku pomoć Iraku od 13 milijardi dolara da to obećanje ispune, sobzirom da je do sada uplaćeno samo 3 milijarde dolara.

Dan ranije, tokom iznenadne posjete Bagdadu.

BUSH:
Mislio sam da bi bilo dobro da dodjem i da vas pozdravim.

Rekao je predsjednik Bush američkim vojnicima završavajući posjetu Iraku, naglašavajući poruku iračkom narodu – Amerika i Irak moraju biti partneri u izgradnji budućnosti.

BUSH:
Iskoristite ovu priliku da izgradite vladu naroda za narod. Imam i poruku za narod Iraka. Kada Amerika da obećanje, Amerika će ga održati.

Nasuprot sve slabijoj podršci i političkom pritisku, predsjednik ni jučer u Bagdadu ni danas u Washingtonu, nije saopćio ništa oko povlačenja američkih vojnika.

Medjutim, u isto vrijeme u Washingtonu, nalazeći se medju članovima ratnog kabineta na summitu o Iraku, ministar odbrane Donald Rumsfeld je rekao da će Sjedinjene Države u narednim sedmicama raspraviti kojom brzinom će smanjivati snage u Iraku.

U medjuvremenu, u Iraku, nova vlada, uz punu američku podršku, nastoji pokazati snagu. Nakon Bushove posjete započeta je najveća sigurnosna operacija u Bagdadu u posljednje dvije godine, ali je, uprkos tome, izvješteno da je u eksploziji automobila bombe dvoje ljudi ubijeno i šest drugih ranjeno. I dok većina iračkih lidera posjetu američkog predsjednika smatraju značajnim gestom podrške novoj vladi jedinstva, sljedbenici radikalnog šiitskog lidera Muqtada al-Sadra su danas protestirali protiv Bushove posjete Bagdadu.

XS
SM
MD
LG