Linkovi

State department poziva zemlje da preuzmu zatočenike iz Guantanama


Predsjednik Bush je obećao da će zatvorenici koji se nalaze u zatvoru u Guantanamu i koji ne budu vraćeni u svoje zemlje, biti na kraju predstavljeni pred sudom.

On je, odgovarajući jutros na pitanje reportera u Bijeloj kući, rekao da State department poziva zemlje iz kojih dolaze uhapšeni da preuzmu svoje državljane. On je dodao da su mnogi uhapšeni već vraćeni kući.

Sjedinjene Države drže preko 400 osoba u Guantanamu pod sumnjom da su povezani s al-Qaidom ili talebanom. Afganistanski zvaničnik koji je nedavno posjetio taj zatvor je danas rekao da će neki od Afgansitanaca koji se tamo drže biti veoma skoro poslani kući. Američko ministarstvo odbrane, koje drži taj zatvor, tek treba da da svoj komentar na to.

Abdul Jabar Sabhet, ministar unutranjih poslova Afganistana govorio je danas novinarima u Kabulu po završetku 10-to dnevne posjete Guantanamu. Njegova posjeta je završena prije samoubistva dvojice zatočenih saudijaca i jednog jemenca, koji su se objesili u svojim ćelijama u subotu.

Jučer je glasnogovornik Agencije UN-a za ljudska prava rekao da samubistva nisu došla kao iznenadjenje i zatražio je od Sjedinjenih Država zatvaranje Guantanama.

Advokati zatočenih u Guantanamu traže od Sjedinjenih Država neovisni medicinski pregled preostalih zatočenika.

Medjunarodni Crveni križ planira krajem ove sedmice poslati svoj tim u Guantanamo.

U medjuvremenu je otac jemenca koji je izvršio samoubistvo u Guantanamu izjavio da je njegov sin ubijen u američkom zatvoru. Muhammad Abdullah, otac Ali Abdullaha Ahmeda, je novinarima u Jemenu rekao da Sjedinjene Države lažu da je Ahmed počinio samoubistvo. Abdullah kaže da je njegov sin bio musliman koji upražnjava religijske propise po kojima je samoubistvo zabranjeno.

XS
SM
MD
LG