Linkovi

Palestinci se približavaju gradjanskom ratu!?


U izraelskom zračnom napadu u Gaza City-ju je danas ubijeno deset osoba , dok je ranjeno više od 30. Palestnski medicinski radnici kažu da je poginulo dvoje djece. Izraelci su saopćili da je iz zraka napadnuto vozilo koje je prevozilo palestinske militante na putu da ispale rakete na područje južnog Izraela. Izvještava se da je u napadu ubijen glavni artiljerac Islamskog Jihada.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je osudio izraleski zračni napad kao ”državni terorizam“ i pozvao međunarodnu zajednicu da odmah djeluje, kako bi se stavila tačka na izraelsku agresiju.

U Jerusalemu je izraleski ministar odbrane Amir Peretz kazao da se izraelske snage neće uzdržavati u operacijama protiv palestinskih militanata.

U međuvremenu je na hiljade Palestinaca prosvjedovalo danas van zgrade parlamenta u Gaza City-ju i Ramali na Zapadnoj obali, osuđujući nasilne napade na vladu predvođenu Hamasom od strane rivalske Palestinske frakcije.
Pro-hamasovi demonstranti su zaprijetili odmazdom protiv suparničke organizacije Fatah, koja dominira snagama sigurnosti palestinske vlasti. Aktivisti Fataha se optužuju da su jučer zapalili urede lidera Hamasa, premijera Ismaila Haniyeh-a na Zapadnoj obali i u ostalim vladinim zgradama. Međunarodna krizna grupa je danas izdala izvještaj u kojem kaže da se Palestinci približavaju građanskom ratu.

XS
SM
MD
LG