Linkovi

Sustanari – poštivanje prava nacionalnih manjina


Predstavnici Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Helsinškog parlamenta građana i Evropske komisije danas su u Banjaluci predstavili rezultate projekta Sustanari čiji je cilj postizanje evropskih standarda u poštovanju prava nacionalnih manjina.

Položaj nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini je različit od regije do regije, i dosta zavisi od aktivnosti udruženja u koja su organizovani pripadnici nacionalnih manjina. Istakao je ovo danas u Banjaluci predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Vladimir Blaha, poručujući da pripadnike nacionalnih manjina, posebno, vrijeđa to što se u Ustavu i zakonima tretiraju kao ostali.

«Sve države nastale na tlu bivše Jugoslavije, SFRJ, imaju riječ nacionalne manjine u svom Ustavu, izuzev Bosne i Hercegovine. Evropska konvencija predviđa zaštitu pripadnika nacionalnih manjina a ne ostalih i sad je to manipulisanje ko su ti ostali.»

U cilju poboljšanja položaja nacionalnih manjina sredstvima Evropske komisije finansiran je projekat pod nazivom Sustanari koji je dao konkretne rezultate, saopštio je programski menadžer za civilno društvo u delegacijii Evropske komisije u B i H, Džemal Hodžić.

«Krajnji cilj jeste postizanje standarda koji su specificirani u Evropskoj konvenciji o zaštiti nacionalnih manjina da se, dakle, postigne taj standard iz te konvecije na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.»

A jedan od tih standarda je, kako su danas poručili predstavnici nacionalnih manjina, uvrštavanje njihovih lista u izbornom procesu na svim nivoima, uz obavezujući izbor određenog broja odbornika ili poslanika iz reda nacionalnih manjina, što do sada u većini sredina nije bio slučaj.

XS
SM
MD
LG