Linkovi

Injekcijom protiv alergije


Samo jedna injekcija i možete trajno biti zaštićeni od simptoma alergije. Zvuči kao san za brojne ljude u svijetu koji pate od alergija. Jedna švajcarska biotehnološka kompanija testirala je nedavno prvu vakcinu za alergiju na čestice prašine, i time trasirala strategiju za liječenje i drugih alergija.

Alergije i alergijske reakcije predstavljaju široko raširenu bolest koja se javlja u raznim stepenima, od visoke temperature do po život opasnihh oblika astme i anafilaksije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od alergija pati više od 20 procenata svjetske populacije.

Za neke porodice je svakodnevno veliko čišćenje kuće jedini način da se sačuva od mikroskopski sitnih takozvanih prašnih paukova koji uzrokuju alergijske reakcije. Takva porodica je ogroman novac uložila u skupe anti-prašinske posteljine, a sve što skuplja prašinu, od igračaka do čaršafa i jastuka mora biti otkuhano na visokoj temperaturi ili po cijelu noć biti držano u zamrzivačima.

Žrtve alergija imaju šansu da prodju kroz imunoterapiju, ali je i to veoma skup i bolan proces koji podrazumijeva i do 60 injekcija u periodu od 4 godine.

Švajcarska kompanija Cytos, testirala je, medjutim, jednu vakcinu za koju kažu da samo jedno ubrizgavanje pruža dugotrajnu zaštitu od prašinske alergije.

MARTIN BACHMANN, GLAVNI ISTRAŽIVAČ U CYTOS-U:
Mi sada radimo nešto prilično moderno: pakujemo jednu supstancu koja imunološkom sistemu pomaže da na pravi način odgovori na nešto što je nalik virusu, a zajedno s tim pakujemo i alergen. Organizam, njegov imunološki sistem se tako navikava da kao što reagira na virus, tako reagira i na alergen.

Prvi rezultati testiranja su više nego ohrabrujući, kaže doktor Bachmann:

”U testiranju na alergije koje izazivaju prašni pauci, sa nekoliko injekcija smo simpotome praktično sveli na nulu. Pitali smo pacijente i o ukupnom kvalitetu života i oni kažu da je i on u cjelini bitno popravljen. Bolji su i rezultati kod situacija sa astmom.“

Pacijenti koji učestvuju u testiranju takodje su optimistični, ali sa dozom skepse zbog ranijih brojnih praznih obećanja farmaceutske industrije:

ISABEL KECK, DUGOGODIŠNJA ŽRTVA ALERGIJE:
Za sad još ne mogu da kažem da li vakcina potpuno djeluje, ali jedva čekam konačne zaključke. Za sada je dobro, izdržavam...

U ciriškoj Univerzitetskoj bolnici 19 pacijenata je testirano injekcijom ove vakcine i prate se njihovi rezultati. 17 medju njima zasad sasvim dobro podnose alergijske izazove. Medjutim, neophodna su mnogo šira istraživanja prije nego nova vakcina izadje na tržište. Očekuje se to negdje oko 2011. godine.

XS
SM
MD
LG