Linkovi

Predsjednik Bush u iznenadnoj posjeti Bagdadu


Predsjednik Sjedinjenih Država, George Bush se jutros našao u iznenadnoj posjeti Bagdadu. Ova iznenadna posjeta usljedila je drugog dana razgovora koje je predsjednik Bush u Cam Davidu na domak Washingtona vodio sa članovima svog ratnog kabineta.

Drugog dana summita o Iraku, u Camp Davidu bilo je planirano da se u razgovore uključe i članovi nove iračke vlade, ali video vezom iz Bagdada, a za kraj dana bila je najavljena pres konferencija u Bijeloj kući. Umjesto toga, iznenada je stigla vijest da je predsjednik u Bagdadu i da će obaviti direkten razgovore sa članovima nove iračke vlade.

Bush je na aerodrom u Bagdadu sletio danas, a zatim je leteći helikopterom šest minuta stigao u jako utvrdjenu Zelenu Zonu u Bagdadu. Zvaničnici kažu da je i irački premijer Maliki o dolasku američkog predsjednika saznao pet minuta prije susreta.

Predsjednik Bush je iračkom premijeru i njegovoj vladi uputio podršku. Premijer Maliki je američkom predsjediku rekao da je njegova vlada odlučna u namjeri da bude uspješna u radu i da se odbrani od terorista

Predsjednik Bush se, takodjer, tokom boravka u Iraku planira obratiti američkim vojnicima. Ovo je njegova druga posjeta Iraku nakon invazije 2003. godine.

Obraćajući se, prije toga novinarima, u Camp Davidu, predsjednik Bush je ponovio da je demokracija na Srednjem Istoku vrijedna visoke cijene koju plaćaju Sjedinjene Države. On je, takodjer pozvao susjedne zemlje da pruže više pomoći Iraku.

BUSH:
<Irački susjedi trebaju pružiti više pomoći, i mi stalno radimo sa našim prijateljima u susjedstvu kako bi ih ohrabrili da podrže novu demokraciju. Ja znam da ima zabrinutosti jer je premijer iz reda šiita, posebno u zemljama gdje su lideri suniti, ali naša poruka je da će Irak pokazati da je moguće da ljudi svih vjera žive zajedno.>

Predsjednik Bush je podsjetio da su zemlje Srednjeg Istoka i izvan regiona obećale pomoć Iraku od 13 milijardi dolara i da Sjedinjene Države očekuju da to obećanje ispune.

On, medjutim, nije dao nikakav konretan rok povlačenja američkih snaga.

BUSH:
<Šta god uradimo biće zasnovano na situaciji na terenu, i šta god to bude biće zasnovano na strategiji pobjede. Prema tome, ovo je proces spoznavanja, razumjevanja iračkih mogućnosti, posebno komandne i kontrolne strukture, da vidimo šta trebaju i kako im pomoći da postignu pobjedu.>

Predsjednik Bush je, takodjer, rekao da će Sjedinjene Države jednako tragati i za nasljednikom Abu Musaba al-Zaraqawia.

BUSH:
<Mislim da će nasljednik Zarqawia biti na našoj listi onih koje treba privesti pravdi.>

Sastanak u Cam Davidu, a sada i nenadna posjeta predsjednika Busha Bagdadu usljedili su u vrijeme kada adminsitracija nastoji pojačati podršku američke javnosti za nepopularni rat u Iraku koristeći uspješno likvidiranje al-Zarqawija. Danas će posebno biti zanimljivo čuti šta misli i šta od Amerikanaca traži nova vlada Iraka.

XS
SM
MD
LG