Linkovi

Ministri zemalja EU danas priznali Crnu Goru kao novu državu


Evropska unija je danas, sa redovnog skupa ministara spoljnih poslova, priznala situaciju u kojoj na Zapadnom Balkanu postoji nova država. To znači suštinsko priznanje rezultata referenduma, nakon koga bi trebala da uslijede formalna, pojedinačna priznanja nezavisne Crne Gore od strane svih evropskih država.

Danas je u Luksemburgu potvrdjeno da je referendum održan u skladu sa Ustavnom poveljom, odgovarajućim odlukama republičke skupštine i uz poštivanje evropskih i medjunardnih standarda.

Ovo je, praktično, otorilo prostor članicama Unije da bilateralno priznaju crnogorsku državu, uz obećanje da će Brisel i evropske države svoje dalje odnose sa Crnom Gorom razvijati kao sa nezavisnom i suverenom državom.

Predsjedavajuća Evropskim savjetom, šef austrijske diplomatije, Ursula Plasnik:
"Pratili smo ovaj proces vrlo blisko i sa velikom pažnjom i danas želimoda iskažemo zajedničku odluku da prihvatimo i priznamo deklaraciju o nezavisnosti. Sada je otvoren put za bilateralnu proceduru, koja je različita od zemlje, do zemlje".

Sa ministarskog skupa je upućena i poruka Podgorici i Beogradu da se konstruktivno odnose prema poslu razgradnje državne zajednice i razdvajanja dvije države. Ostatku Balkana uvjerenje da je pred njim evropska perspektiva, u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

Evropske perspektive važe i za Beograd, ali, ponovljen je stav Evropske komisije i glavne tužiteljice Carle del Ponte, tek i kada locira, uhapsi i prebaci i u Hag Ratka Mladića i preostale bjegunce koji se kriju na teritoriji Srbije.

S tim u vezi se za ozbiljnom zabrinutošću primaju na znanje ocjene izzvještaja Cale del Ponte Savjetu bezbjednosti o nedovoljnoj saradnji Beogda sa Hagom.

Puna saradnja sa Tribunalom ostaje uslov ne samo Srbiji već i ostatku regiona bez kojeg neće biti moguć napredak u integracijama sa evropskim institucijama.

Kada je riječ o BiH, ministri su danas podržali širok pristup Unije procesu stabilizacije prilika i podrške gradnji modernog, demokratskog društva- od EUFORA, evropskih policajaca do Specijalnog predstavnika Unije. Odlučeno je da se obim i misija evropskog vojnog prisustva u zemlji ne mijenja do kraja ove godine, kao i da će prisustvo trupa EUFOR-a, u nekom obliku, biti potrebno i naredne godine.

XS
SM
MD
LG