Linkovi

Vježbanje i zdrava hrana - prevencija raku dojke


Rak dojke je bolest koje žene zabrinjava tokom čitavog njihovog života. Međutim, izgleda da se rizik od obolijevanja od ove bolesti kod djevojčica može pojaviti u ranom djetinjstvu. Srećom, postoje koraci koje one i njihovi roditelji mogu poduzeti u tom najranijem dobu

Neki znanstvenici istražuju kako bi djevojčice koje imaju 10, 11 godina mogle smanjiti rizik od obolijevanja od ove bolesti kasnije u životu.

Što ranije počnete o tome misliti to bolje. Pubertet bi mogao biti važan period razvijanja raka dojke, smatra ljekar Joanne Dorgan.

To je važno vrijeme za prevenciju, i neki stručnjaci smatraju da roditelji u tome mogu pomoći. Ohrabrujt djevojčice da vježbaju-kažu oni. Vježbanje odlaže prvu menstruaciju u vrijeme dok tijelo proizvodi hormone koji potiču na razvijanje bolesti. Neka istraživanja pokazuju da četiri sata fizičkih vježbi sedmično mogu odgoditi snažniju proizvodnju hormona - koji vode ranoj menstruaciji - i do godine dana.

Dobacivanje loptom, igranje na igralištu, vožnja bicikla, četiri sata sedmično nije prevelik vremenski period za igru za jedno dijete, smatra profesor Leslie Bernstain

Čak kada su djevojčice i dobile menstruaciju, vježba može smanjiti nivo njihovih hormona i potencijalno, smanjiti rizik od obolijevanja od raka dojke.

Druga stvar je smanjiti konzumiranje masne hrane. U jednom istraživanju, djevojčice koje su smanjile u djetinjstvu konzumiranje masnoća za 6 procenata, smanjile su količinu estrogena i progesterona do 30 procenata u tijelu.

Radi se o dramatičnom smanjenju nivoa hormona uz relativno nisko smanjenje konzumiranja masnoća, kaže ljekar Dorgan.

Činjenica koja povezuje dijetu djevojčica i vježbanje sa smanjenim rizikom od obolijevnaja od raka dojke se još uvijek istražuje i daleko je do toga da je ova veza dokazana. Neki ljekari smatraju da se samo radi o teoriji. Međutim, za neke roditelje ovo istraživanje ima smisla.

Ukoliko roditelji žele da kćerke nauče zdravijem životnom stilu, sada za to imaju razlog više.

XS
SM
MD
LG