Linkovi

Vakcina protiv genitalnog herpesa


Procjenjuje se da oko milion Amerikanaca, muškaraca i žena, godišnje bude zaraženo virusom koji uzrokuje genitalni herpes, dok većina zaraženih uopće ne primjeti simptome ove bolesti. Međutim, na tržištu bi se izgleda u toku sljedeće godine mogla naći vakcina, za koju znanstvenici iz San Franciska tvrde da bi mogla spriječiti izbijanje ove bolesti.

Dio istraživanja je provedeno u San Franciscu, u Californiji, i znanstvenici smatraju da bi ova vakcima mogla imati značajan utjecaj na osobe koji su oboljele od AIDS-a.

Zvaničnici zdravstva kažu da osobe zaražene genitalnim herpesom pet puta više imaju mogućnost da dobiju AIDS i da ga prenesu na drugu osobu jer herpes omogućava lagan prolaz virusa u ljudsko tijelo.

Sarah Mackay je viša medicinska sestra.

”Postoje dva glavna problema: žena koja ima herpes može zaraziti svoju decu, dok je druga stvar koju mnogi na znaju, je uloga herpesa kada je u pitanju AIDS.“

Ova vakcina djeluje samo kod žena, i u istraživnaju je učestvovalo oko 20 hiljada Amerikanki iz svih dijelova zemlje. Ovo istraživanje je prevodeno zajedničkim nastojanjima Nacionalnog instituta za zdravlje i kompanije Glaxo Smith Kline, a vakcina bi se na tržištu mogla naći u roku od godine dana.

XS
SM
MD
LG