Linkovi

Irak poslije Zarqawia


Nakon ubistva Abu Musab al-Zarqawia američke i iračke vojne snage, su na osnovu obavještajnih podataka nađenih u ostacima kuće u kojoj se nalazio al-Zarqawi, izvele više racija usmjerenih na pronalaženje i hvatanje članova al-Qaidine terorističke mreže i osujećivanje budućih napada. Ipak, po ocjeni predsjednika Georga W. Busha, Zarqawieva smrt ne znači da će doći do skorog povlačenja američkih snaga iz Iraka.

Šta u Iraku slijedi nakon smtri prvog čovjeka al-Qaide i notornog teroriste? O tome detaljnije novnarka tv-programa Glasa Amerike Melinda Smith.

Tokom susreta sa danskim premijerom u Bijeloj Kući, gospodin Bush je rekao da do smanivanja i povlačenja koalicionih snaga može doći samo nakon što iračka vlada bude čvršće stajala na svojim nogama.

Želio bih da se naše snage napuste Irak što je prije moguće. To, ipak, ovisi od pobjede, a pobjeda znači - Irak u stanju da se održi, da se sam brani i odbrani, da tamošnja vlada samostalno vodi zemlju, rekao je Bush.

Analizu političke i sigurnosne strategije nove iračke vlade administracija predsjednika Busha je planirala prije Zarqawijeve smrti. Američki i irački vojni savjetnici i analitičari ne sumnjaju da je "obavještajno blago," odnosno informacije nađene uz tijelo terorističkog vođe, omogućile uvid u mnoge aktivnosti al-Qaide u Iraku.

Najbitnija saznanja su da al-Zarqawija i njegova grupa ne uživaju simpatije među većinom Iračana i da su mnogi teroristi, učesnici pobune, a pristigli iz drugih zemalja, ubijeni u prethodnim akcijama koalicionih i iračkih snaga.

Anthony Cordesman, Centar za strategijske i međunarodne studije, Washington D. C.

-Mislim da svako mora shvatiti da će biti potrebno nekoliko tjedana, a možda i mjeseci, prije nego bude u potpunosti jasno šta je dobijeno uspješnom operacijom likvidacije al-Zarqawia.

Gospodin Cordesman je jedan od onih anlitičara koji smatraju da je sadašnji trenutak Iraka kritični momenat za iračkog premijera Nouri al-Malikija.

Gospodin Maliki je predložio nove ministre obrane, unutarnjih poslova i nacionalne sigurnosti, pozvao na raspuštanje šiitske tvrdolinijaške milicije koja stoji na putu njegovih nastojanja da poboljša relacije između sunita i šiita. U toku su i napori na reorganizaciji i do-obuci iračke policije. Iračka vlada je pokrenula samostalnu istragu o navodnim zločinima američkih snaga nad iračkim civilima. Sve to, po uvjerenju gospodina Cordesmana, može pomoći uspostavljanju većeg povjerenja imeđu Iračana i koalicionih snaga u Iraku.

Anthony Cordesman, Centar za strategijske i međunarodne studije, Washington D. C.

- Apsolutno je nužno da Iračani istraže da šta se dešavalo, da li je bilo prekomjernog i neopravdanog korištenja sile, da li optužbe lažne ili ne, da li su stvari istrgnute iz konteksta....

Za pozitivne promjene biće potrebno godinu dana, možda i više - kaže gospodin Cordesman. Za to vrijeme pobunjenici će nastaviti sa pregrupiranjem i intenziviranjem nasilja. Ne bi trebalo podcijeniti ni nastojanja al-Zarqawijeve porodice da Zarqawi bude sačuvan u sjećanu kao borac-mučenik.

XS
SM
MD
LG