Linkovi

Penatgon identificirao trojicu samoubica iz Guantanama


U subotu su trojica zatočenih osumnjičenika u Guantanamu izvršili samoubistvo, prvo nakon dosadašnjeg 41-nog neuspješnog pokušaja.

Iz američkog Ministarstva odbrane kažu da je jedan od zatočenih koji su u subotu izvršili samoubistvo, Mani al-Utaybi iz Saudisjke Arabije, trebao napustiti zatvor u Guantanamu. On je bio predložen za transfer u drugu zemlju, ali nije rečeno gdje. Utaybi je opisan kao pripadnik grupe koja je regrutirala pripadniek al-Qaide i drugih terorista.

Za drugog samoubicu se kaže da je bivši borac Talebana, Yassar al-Zahrani, iz Saudijske Arabije, i treći je opisan kao Ali Abdullah Ahmed, iz Jemena za kojeg se vjeruje da je srednjeg do višeg nivoa operativac al-Qaide.

U Guantanamu se nalazi oko 460 zatočenika. Kritičari kažu da su mnogi od njih nevini. Samo 10 ih je optuženo za zločin, od kojih neki nose i smrtnu kaznu.

Predsjednik Bush je naredio da se zatočenim sudi pred specijalnim vojnim sudovima, medjutim, prvo američki Vrhovni sud treba da odluči da li je to ustavno. Odluka suda bi mogla stići i ove sedmice.

Mi ćemo optužbe predati sudu, nakon što Vrhovni sud donese svoju odluku, da li je to odgovarajući put da se sudi tim zatočenicima, kaže predsjednik Bush.

Rastući broj svjetskih lidera, uključujući američke saveznike, i grupe za zaštitu ljudskih prava pozivaju na zatvaranje Guantanama.

XS
SM
MD
LG