Linkovi

Premijer Srbije u posjeti Banja Luci


Čelnici Republike Srpske, Dragan Čavić, Milorad Dodik, Igor Radojičić te Mladen Ivanić razgovarali su danas u Banjaluci sa premijerom Srbije,Vojislavom Koštunicom.Tokom više sastanaka dogovorena je konkretna privredna saradnja uz zaključak da je neophodno izmjeniti postojeći sporazum o specijalnim i paralelnim odnosima između Srbije i Republike Srpske.

Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama potpisan između Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije 2001.godine je neophodno izmjeniti zbog novonastalih okolnosti i izmjena pravnog statusa, odnosno ustavnih promjena, u dvije države. Izjavio je ovo danas u Banjaluci nakon sastanka sa premijerom Srbije,Vojislavom Koštunicom predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić.

«To što želimo, a to je da sporazum o specijalnim i paralelnim odnosima uskladimo sa novim okolnostima manifestuje jasno opredjeljenje i Republike Srbije ali i Republike Srpske da su suverenosti država u regionu, supotpisnica dejtonskog mirovnog sporazuma, osnov za dobrosusjedske i afirmativne odnose svih, a pogotovo zemalja koje su nastale iz bivše Jugoslavije.»

Tokom današnjih sastanaka nije bilo razgovora o bilo kakvom referendumu ali je stav Vlade Srbije o ovom pitanju veoma jasan, poručio je Vojislav Koštunica.

«Poštujmo sporazume onakvi kakvi jesu, i rezoluciju 1244 i dejtonski sporazum i na kraju krajeva, u ovom slučaju kad se raspliće kosmetsko pitanje, jedan veoma važan stav međunarodne zajednice, to je izvještaj Badentereove komisije i onda ćemo biti na sigurnom. Dakle, to je nešto što je zvaničan stav Vlade Srbije.»

Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik je istakao da je u centru pažnje današnjih razgovora bila konkretna ekonomska saradnja te da mu stoga nije jasno zbog čega je i OHR izrazio određene rezerve prema ovoj posjeti.

«Mislim da je gospodin Švarc-Šiling pogrešno informisan o nekim stvarima vezano za ove razgovore. Mi to dogovaramo već, posljednjih dva mjeseca i zato smo mogli da budemo konkretni ovdje i ako nas pitate da li smo razgovarali o referendumu-razgovarali smo o onome o čemu smo vas informisali, dakle, o avionskom saobraćaju, graničnom prelazu i ostalim stvarima.»

XS
SM
MD
LG