Linkovi

Hays - Poziv na referendum šteti Dodikovom imidžu


Amra Alirejsović je zamolila i Donalda Hays-a, bivšeg zamjenika visokog predstavnika u BiH, a sada člana američkog instituta za mir, da za Glas Amerike prokomentira najnovije pozive na referendum koji dolaze iz Republike Srpske.

HAYS: Znam ponešto o Miloradu Dodiku--u posljendjih 5 godina sam s njim dosta radio i nikad ga nisam, u njegovim svakodnevnim poslovima, smatrao nacionalistom. Ali on je Srbin i ima veoma bliske kontakte s političkim predstavnicima u Beogradu. Stoga me ne iznenađuje to što je istakao gospodin Lagumdžija da bi to moglo biti Dodikovo nastojanje da pomogne svojim prijateljima u Beogradu. Smatram da njegov poziv na referendum, koji nije ni ustavan ni pragmatičan, šteti njegovom imidžu, njegovoj stranci, i cijeloj zemlji, jer potpaljuje plamen radikala. On time neće ništa dobiti, ali radikali hoće.

Dodik će time potkopati ne samo vlastiti kredibilitet ne samo u Republici Srpskoj, već cijeloj zemlji. Zato ga pozivam da se uključi u proces jasnog razmišljanja koji će ga dovesti do racionalnijeg stava po tom pitanju. Budućnost Republike Srpske je u BiH i njeni stanovnici žive u BiH i što im pojedinci duže budu govorili da je suprotno, to će duže oni živjeti u siromaštvu, duže će patiti u rukama ciničnih političara.

VOA: Gospodina Hayesa smo upitali i šta očekuje od predstojećih izbora:

HAYS: Iznenađenja. Vidim prave poteškoće za tradicionalne stranke, kako po pitanju prodaje svog proizvoda, tako i po formiranju vlade poslije toga. Mislim da ćemo svi biti iznenađeni koalicijom stranaka koje će oformiti narednu vladu. Mislim da, ako stanovnici izađu i glasaju, imaćemo dobre rezultate. Najveći problem je apatija i u BiH imate utisak da je obrazovana, kosmopolitska klasa umorna i obeshrabrena da učestvuje. Kada oni ne izađu na glasanje, time daju glas opozicionoj stranci. Moja poruka svima u BiH koji žele promjene je: izađite na glasanje, jer ćete tako imati vladu koja predstavlja vas, kaže Donald Hays.

U tom svjetlu, on dodaje da vjeruje da je budućnost ustavnih reformi u BiH jako dobra, ne zbog toga što je to možda najbolji ili najprikladniji paket promjena, već zbog toga što je on konačno za isti sto doveo predstavnike sve tri etničke grupe koji shvataju da se struktura državne vlada mora mijenjati.

XS
SM
MD
LG