Linkovi

Odobrena vakcina protiv raka na grliću maternice


Agencija američke vlade za kontrolu hrane i ljekova odobrila je vakcinu protiv cervicalnog raka, odnosno raka koji se javlja kod žena na grliću maternice. To je prva ikada napravljena vakcina protiv raka. Za mnoge žene ovo može biti spas, sobzirom da ove vrste raka u svijetu godišnje umire blizu 300 hiljada žena.

To je jedno od najvećih otkrića u medicini – vakcina protiv raka.

Dr. Alex Azar, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite:
Današnje odobravanje vakcine je ključni korak naprijed u zaštiti zdravlja u Sjedinjenim Državama.

Vakcina se zove Gardasil i pokazala se 100 posto efikasna protiv ljudskog virusa papilloma, HPV, koji se prenosi seksualnim putem i najčešći je uzročnik raka na grliću maternice.

Gardasil proizvodi kompanija Merck, koja je novu vakcinu testirala na 27 hiljada žena i djevočica u 33 zemlje svijeta.

Vladina agencija za kontrolu hrane i ljekova je odobravajući vakcinu saopćila da bi se ona mogla davati djevojčicama i ženama uzrasta od 9 do 26 godina.

Gardasil bi u lječničkim uredima u Americi trebao biti već sljedećeg mjeseca. To je serija od 3 injekcije u razmaku od po 6 mjeseci za djevojke prije nego postanu seksualno aktivne.

Kompanija Mereck planira osigurati besplatne vakcine za siromašne, i one koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Poseban panel američke vlade odlučiće hoće li vakcina biti obavezna za učenike, kao što su obavezne vakcine za ospice, zauške i neke druge bolesti.

Vakcina ne uklanja potrebu redovnih pregleda i uzimanja takozvanog PAP testa koji otkriva pred-kancerogeno stanje i rane početke raka, što je do sada u Americi znatno smanjilo broj smrtnih slučajeva od raka na grliću maternice.

XS
SM
MD
LG