Linkovi

Popunjena iračka vlada


Irački parlament je odobrio kandidate koje je predložio premijer Nouri al-Maliki za mjesta ministara odbrane i unutrašnjih poslova kao i čelnika nacionalne sigurnosti, čime je okončan trosedmični zastoj vezan za ključna sigurnosna mjesta.

Premijer je danas imenovao Jawada al-Bolanija, muslimana šiita, za svog ministra unutrašnjih poslova, sunita, generala Abdel Qader Jassima za ministra odbrane, i još jednog šiita, Sherwana al-Wailija za novog čelnika nacionalne sigurnosti.

Ova ključna sigurnosna mjesta su bila upražnjena kada je vlada nacionalnog jedinstva gospodina Malikija preuzela dužnost 20 maja, zbog nesuglasica među koalicionim partnerima. Ta mjesta se smatraju ključnim za gospodina Malikija u njegovim nastojanjima da primijeni plan za iračke snage da preuzemu sigurnost u zemlji kako bi se omogućilo smanjenje i pomuće povlačenje stranih vojnika.

U odvojenom razvoju dogadjaja, iračka policija je saopćila da su dvije bombe u istočnom Bagdadu danas usmrtile najmanje 15 osoba i ranile nekoliko. Oni kažu da je u eksploziji jedne bombe ubijeno 13 osoba na jednoj prepunoj tržnici. U eksploziji druge su ubijene dvije osobe u blizini policijske patrole. Eksplozije su najnovije u gotovo svakodnevnim napadima i eksplozijama u Bagdadu i širom Iraka.

XS
SM
MD
LG