Linkovi

Značajan korak u eliminiranju prijetnje od terorizma u svijetu


T okom posjete Briselu, američki ministar odbrane Donald Rumsfeld je rekao da je Zarkavijeva smrt pobjeda u borbi protiv terorizma, ali da ona neće značiti okončanje nasilja u Iraku. On je rekao da vjeruje da će smrt Zarkavija usporiti pobunjenike, ali da će izrasti novi teroristički lideri.

Britanski premijer Tony Blair je rekao da je smrt Abu Musab al-Zarqawija važan trenutak za Irak i udarac al-Qaidi širom svijeta. U saopćenju ureda gospodina Blaira se navodi da je on također čestitao iračkim, američkim i britanskim vojnicima i ostatku koalicionih snaga u Iraku na njihovoj podršci za novo izabranu iračku vladu.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari je rekao da je ovo veliki dan za narod Iraka, dodavši da, iako to ne znači okončanje nasilne pobune u Iraku, Zarqavijeva smrt doprinosi jačanju morala iračke vlade i naroda.

Australijski premijer John Howard je Zarkavijevo ubistvo nazvao dobrom vijesti za Iračane, za koje je naglasio da su stvarne žrtve njegovog ubitačnog ponašanja.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je rekao da je to značajan korak u eliminiranju prijetnje od terorizma u svijetu. On je okrivio Zarkavija i njegove sljedbenike za smrt na hiljade muslimana kako u Afganistanu tako i Iraku.

XS
SM
MD
LG