Linkovi

Posjeta Koštunice Banja Luci nema veze sa referendumom


Predsjednici Vlade i Narodne Skupštine Republike Srpske, Milorad Dodik i Igor Radojičić okvalifikovali su jučerašnje zaključke federalnog parlamenta o referendumu politikanstvom. Oni su, ujedno, poručili da će sutrašnja posjeta premijera Srbije, Vojislava Koštunice Banjaluci doprinjeti poboljšanju odnosa dvije države.

Jučerašnja deklaracija federalnog parlamenta koja je usvojena kao reakcija na razmišljanja u Republici Srpskoj u vezi referenduma potvrđuje da se u Bosni i Hercegovini traži poslušnost a ne kreativnost. Izjavio je ovo danas u Banjaluci premijer Republike Srpske, Milorad Dodik poručujući da ne očekuje nikakve sankcije zbog svojih stavova.

« Mislim da ovakve deklaracije ne doprinose stabilizaciji stanja a ukoliko budu ozbiljno shvaćene od nekih institucija onda će to samo još jednom potvrditi da je neravnopravan status u odnosu prema, recimo, parlamentu Republike Srpske koji je ranije daleko blaže kvalifikacije davao o nekim stvarima pa nikad nije bio uvažavan.»

U Deklaraciji koju je jučer usvojio Predstavnički Dom Parlamenta FBiH, navodi se da bi Visoki predstavnik u skladu sa Bonskim

ovlaštenjima i obavezama koje proizilaze iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma trebalo da kazni Dodika, kako bi se "spriječila

legalizacija ekstremizma". Predstavnički dom Parlamenta FBiH u ovoj

Deklaraciji od Centralne izborne komisije BiH traži da sankcioniše SNSD i njegovog lidera Milorada Dodika zbog, kako je navedeno, kršenja Dejtonskog sporazuma.

Iako je prošle nedjelje, gospodja Lidija Korać, članica Centralne izborne komisije BiH, ustvrdila da ukoliko se u javnosti pojave izjave

predstavnika političkih stranaka,koje su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i sa Aneksom IV tog sporazuma, Izborna

komisija ima ovlasti da poduzme odgovarajuće mjere. Jedna od tih sankcija koja se može izreći, naravno u postupku i temeljem

materijalnih dokaza, jeste i povlačenje ovjere političke stranke za učešće na izborima, zaključila je tada gospodja Korać. No, predsjednik IK BiH, Branko Petric, danas tvrdi drugačije, dok iz OHR-a ponavljaju, već ranije iznesen stav: „Bilo kakav pokušaj organiziranja referenduma bi predstavljao kršenjeDaytonskog mirovnog sporazuma. Stav OHR-a je jasan - Republika

Srpska je entitet unutar države BiH i kao takva nema nadležnost organiziranja referenduma o odvajanju.“

Slični Dodikovim su i stavovi predsjednika Narodne Skupštine, Igora Radojičića koji je naglasio da parlament Republike Srpske neće odgovoriti istom mjerom parlamentu Federacije.

«Mislim da je usvojeni akt jedan politikantski pamflet i da on, apsolutno, ne odgovara nivou institucije koja ga je juče razmatrala i usvajala.»

Zvaničnici Republike Srpske su danas odbacili i tvrdje da sutrašnja posjeta predsjednika Vlade Srbije,Vojislava Koštunice ima bilo kakve veze sa posljednjim pričama o mogućem referendumu. Milorad Dodik, naglašava:

«OHR nije obavješten o tome da je sva procedura ispoštovana da su obavješteni nadležni organi vezano za tu vrstu posjete. Mi sutra želimo da razgovaramo, prije svega, o privrednim aktivnostima.»

Potvrdio je to i Igor Radojičić.
«Mislim da je ta posjeta dobrodošla i da ima jako mnogo pitanja, pogotovo, ekonomske prirode o kojima treba razgovarati i mislim da niko nema razloga da daje bilo kakve primjedbe na tu vrstu posjeta jer svaka vrsta regionalne saradnje je dobrodošla.»

XS
SM
MD
LG