Linkovi

Bush: Smrt Zarqawia je veliki udarac al-Qaidi!


U zajedničkoj vojnoj operaciji američkih i iračkih snaga ubijen je lider al-Qaide u Iraku, Abu Musab al-Zarqawi. Tim povodom, rano jutros oglasio se i predsjednik Sjedinjenih Država, George Bush. Vijest je udarna tema svih američkih medija.

Smrt Zarqawia je na vanredno sazvanoj konferenciji za medije saopćio premijer Iraqa, Nouri al-Maliki zajedno sa zapovjednikom američkih vojnih snaga u Iraku, generalom George-om Casey-em, i američkim ambasadorom Zalmayom Khalilzadom. Vijest je pozdravljena aplauzom.

General Casey je rekao da je Zarqawi, zajedno sa sedam suradnika, ubijen u srijedu u zračnom napadu na jednu kuću u blizini Baqube, 50 kilometara od Bagdada, i da su ga izdali viši članovi njegove vlastite organizacije, koji su gotovo svakodnevno vršili samoubilačke i druge napade u posljednje tri godine. General je rekao da je al-Zarqawi identificiran po otiscima prstiju, poznatim ožiljcima i prepoznavanjem njegovog lica.

Al-Qaida u Iraku je, takodjer, potvrdila njegovu smrt porukom na internetu proglašavajući ga mučenikom.

Rano jutros, predsjednik Bush je rekao da su iračke snage izvršile pravdu nad najtraženijim teroristom u Iraku, da Abu Musab al-Zarqawi više nikada neće ubijati, i da je njegova smrt veliki udarac za al-Qaidu.

Zarqawi je lično odsjecao glave talaca Amerikanaca i drugih civila u Iraku. On stoji iza razaranja centra UN-a u Bagdadu, rekao je predsjednik Bush. Medjutim, on je upozorio da će teroristi pokušati da nastave bez Zarqawia, obećavajući da će Sjedinjene Države nastaviti da pružaju pomoć novoj iračkoj vladi.

Rodjen u Jordanu al-Zarqawi je bio najozloglašeniji pobunjenik u Iraku koji je širio val nasilja protiv okupacijskih snaga i stranaca u Iraku, iračkih snaga sigurnosti i iračkih civila, posebno šiita.

Na njegovu glavu je raspisana ucjena od 25 miliona dolara, jednako koliko i za Osamu bin Ladena.

Zarqawi je mladost proveo kao sitni kriminalac, ali je radikaliziran, kao i bin Laden, boreći se protiv sovjetske okupacije u Afganistanu. Nakon poraza Sovjeta on se vratio u Jordan sa ekstremnim islamskim idejama, ali je u rodnoj zemlji proveo sedam godina u zatvoru zbog zavjere zbacivanja jordanske monarhije. Nakon što je pušten iz zatvora napustio je zemlju. U Iraku je prvo postao poznat kroz pobunjeničku grupu Tawhid i Jihad, koja je 2004. praktično prerasla u al-Qaidu u Iraku. Nakon spajanja dvije grupe, video snimci odrubljivanja glava talaca su postali rjedji, ali su pojačani napadi na šiitsku zajednicu u Iraku.

Al-Zarqawi se pojavio na video snimku 26 aprila ove godine, kritikujući novu iračku vladu, i upozoravajući predsjednika Busha da sljede novi napadi.

AP televiziji video je na korištenje dao IntelCentar, u americi bazirana firma koja pruža kontra-terorističke usluge obavještajnim agencijama američke vlade. Vjeruje se da je analiza tih snimaka pomogla lociranju al-Zarqawia.

Njegovo pleme u Jordanu ga se odreklo, čak su ga kritikovali neki ekstremni lideri zbog prevelikog proljevanja krvi civila. Članovi porodice al-Zaraqawia, čije je pravo ime Ahmed Fadheel Nazzal al-Khalayleh, su se odrekli terorističkog lidera, nakon što je on preuzeo odgovornost za napad na tri hotela u Amanu koja pripadaju američkom lancu hotela.

Al-Zarqawi je u Jordanu, u odsustvu, osudjen na smrt zbog ubistva američkog humanitarnog radnika, Laurenca Foleya 2002. godine.

XS
SM
MD
LG