Linkovi

Iračke vlasti oslobodile 600 zatvorenika


Zapovjednik američkih marinaca, general Michael Hagee, je kazao da je strahovito zabrinut zbog izvještaja da su pripadnici ovog roda američke vojske možda odgovorni za ubistvo skoro 24 nenaoružana civila u Hadithi, u Iraku prošle godine.

Gospodin Hagee se novinarima obratio u Pentagonu, nakon povratka iz Iraka. On nije saopćio detalje istrage, ali je kazao da će se odgovorni izvesti pred lice pravde, bez obzira na njihov rang.

Prošle sedmice je predsjednik Bush kazao da je zabrinut ovim izvještajima iz Hadithe, te da će se počinitelji kazniti ukoliko su zakoni prekršeni.

U međuvremenu su iračke vlasti na slobodu pustile najmanje 600 zatvorenika nakon što je irački premijer Nouri al-Maliki obećao da će na slobodu pustiti 2.500 zatvorenika u cilju pomirenja i nacionalnog dijaloga.

U odvojenom razvoju događaja, pobunjenici su u Iraku izveli napade pri čemu je ubijeno najmanje deset lica. Policija je saopćila da su pronašli 13 od 50 osoba koje su otete u Bagdadu u ponedeljak. Neki od njih su mučeni.

XS
SM
MD
LG