Linkovi

G.W. Bush: Meni to zvuči kao pozitivan odgovor!


Nuklearna kriza sa Iranom daje neke pozitivne znake. Dok je izaslanik EU u Teheranu, predsjednik Bush je u Texasu rekao da inicijalni odgovor Irana na paket EU kojeg je predstavio Javier Solana zvuči pozitivno. U isto vrijeme, mediji su došli do detalja ponudjenog paketa mjere i ustupaka Iranu, mada iz Bijele kuće kažu da će zvanični detalj biti saopćeni tek ukoliko Iran prihvati ponudjeni paket.

<Mislim da je to pozitivno. Želim da ovo pitanje sa Iranom riješim diplomatski, i cijenim što Javier Solana nosi poruku irancima da Amerika, Rusija, Kina, Britanija, Francuska i Njemačka, glavna grupa pregovarača želi rješenje tog problema. Vidjećemo hoće li Iran našu ponudu uzeti ozbiljno. Na njima je da izaberu. Rekao sam da će Sjedinjene Države doći i sjesti sa njima za pregovarački sto ukoliko su oni spremni da na uvjerljiv način prestanu proces obogaćivanja uranijuma. Prema tome, meni to zvuči kao pozitivan odgovor.>

Predsjednik Bush je ovo jučer rekao novinarima boraveći u Texasu, nakon oprezne reakcije Irana na paket kojeg je u Teheran donio izaslanik EU, Javier Solana.

I dok iz Bijele kuće teka najavljuju objavljivanje detalja ukoliko Iran prihvati ponudu, mediji navode da dokument nudi novi početak i uzajamno poštovanje:
- Pružanje pomoći Iranu da izgradi novu nukelarnu elektranu
- i novo skladište sa nukelarnim gorivom za pet godina
- dogovor bi otvorio vrata garancijama za teritorijalni integritet, što znači osiguranje da Iran neće biti napadnut od strane Amerike, ili Izraela.

Predvidjaju se i ekonomski stimulansi. Iranu bi bilo dozvoljeno da kupi novu flotu američkih i evropskih aviona, što im je sada zabranjeno.

Glavni iranski pregovarač, Ali Larijani kaže da paket sadrži pozitivne korake, ali i odredjene nejasnoće.

Medjutim, ako Iran ne prihvati, navodi američka TV mreža ABC, u ponudjenom paketu je duga lista prijetnji i sankcija.

- zaledjivanje iranske imovine u inostranstvu
- zabrana putovanja visokim iranskim zvaničnicima
- embargo na oružje
- i reduciranje diplomatskih odnosa.

Američki državni sekretar, Condoleezza Rice je rekla da vrata nisu beskonačno otvorena i da se odgovor Iran očekuje u roku od nekoliko sedmica.

XS
SM
MD
LG